Europa începe să se întoarcă împotriva TikTok invocând siguranța copiilor și spionajul

Europa începe să se întoarcă împotriva TikTok invocând siguranța copiilor și spionajul
Și Europa începe să se întoarcă împotriva TikTok invocând siguranța copiilor și spionajul, sursă foto: captură YT

Directorul general Shou Zi Chew se întâlnește la Bruxelles cu cel mai important responsabil cu politica digitală a UE, pe fondul unui cor tot mai mare de critici publice și de contestații juridice.

Au început să apară temerile legate de siguranța copiilor și spionajul jurnaliștilor

În Statele Unite, TikTok este sacul de box preferat al legislatorilor care au comparat aplicația deținută de chinezi cu „fentanilul digital” și spun că ar trebui interzisă.

Acum, această ostilitate se răspândește în Europa, unde temerile legate de siguranța copiilor și rapoartele conform cărora TikTok a spionat jurnaliști folosind locațiile IP ale acestora alimentează o reacție împotriva aplicației de partajare de videoclipuri utilizată de peste 250 de milioane de europeni.

În timp ce directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, se întâlnește cu Margrethe Vestager, cea mai importantă responsabilă cu politica digitală, în contextul unei reevaluări mai ample a legăturilor UE cu China, compania sa se confruntă cu o serie de provocări juridice, de reglementare și de securitate în Europa – precum și cu o creștere a criticilor publice.

Unul dintre cei mai vehemenți critici este președintele francez Emmanuel Macron, care a numit TikTok „înșelător de inocent” și un motiv de „dependență reală” în rândul utilizatorilor, precum și o sursă de dezinformare rusă.

Astfel de comentarii au mers mână în mână cu o acoperire mediatică agresivă în Franța, inclusiv prima pagină a cotidianului Le Parisien din 29 decembrie, care a numit TikTok „Un adevărat pericol pentru creierul copiilor noștri”.

S-ar putea să se impună noi restricții. În timpul unei călătorii în Statele Unite în noiembrie, Macron a declarat unui grup de investitori americani și de directori executivi francezi din domeniul tehnologiei că dorește să reglementeze TikTok.

TikTok neagă că este dăunătoare și spune că aplicația protejează copiii

Deși nu a fost clar la ce reguli se referea Macron – biroul său a refuzat să comenteze – remarcile s-au adăugat la un tablou din ce în ce mai întunecat pentru TikTok.

Pe lângă cele două anchete de confidențialitate la nivelul UE care urmează să se încheie în lunile următoare, TikTok trebuie să se confrunte cu noi cerințe extinse privind moderarea conținutului în conformitate cu noul regulament digital al UE, de la jumătatea anului 2023 – precum și cu posibilitatea de a fi prins în noul regulament de concurență digitală al Uniunii, Digital Markets Act.

În răspunsurile la întrebările trimise prin e-mail, ministrul francez al sectorului digital, Jean-Noel Barrot, a declarat că Franța se va baza pe DSA și DMA pentru a reglementa TikTok la nivelul UE, deși „rămâne vigilent cu privire la aceste modele în continuă evoluție” ale rețelelor sociale susținute de publicitate.

Barrot a adăugat că „nu a eșuat niciodată în a menține un nivel de presiune corespunzător mizelor DSA” în cadrul întâlnirilor cu directorii TikTok.

Înaintea vizitei lui Chew la Bruxelles, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a blocului comunitar, l-a avertizat pe acesta cu privire la necesitatea de a „respecta integralitatea regulilor noastre”, potrivit comentariilor făcute de comisar în Spania, relatate de Reuters.

Un purtător de cuvânt al lui Vestager a declarat că aceasta a urmărit să „analizeze modul în care compania se pregătește pentru respectarea (posibilelor) obligații care îi revin în conformitate cu regulamentul nostru”.

Acestea fiind spuse, anchetele cu care se confruntă TikTok se referă la suspiciuni de încălcări care au avut deja loc. În cazul în care autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, care conduce investigațiile în numele altor state UE, constată că TikTok a încălcat regulamentul privind confidențialitatea din blocul comunitar,

Regulamentul general privind protecția datelor, amenzile ar putea ajunge până la 4 % din cifra de afaceri globală a firmei. Sancțiunile pot fi chiar mai mari în temeiul DSA, care începe să se aplice marilor platforme la jumătatea anului 2023.

Temeri legate de spionaj

Cu toate acestea, faptul că va trebui să plătească câteva milioane de euro ar putea fi cea mai mică dintre problemele TikTok în Europa, deoarece unii legislatori de aici își urmează colegii din SUA și cer restricții mult mai stricte asupra aplicației, pe fondul temerilor că datele din TikTok vor fi folosite pentru spionaj.

TikTok face obiectul unei anchete pentru că a trimis date despre utilizatorii din UE în China – a stabilit una dintre cele două anchete conduse de Irlanda.

Rapoartele potrivit cărora angajații TikTok din China au folosit datele TikTok pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile legate de spionaj, în special în Germania, țară foarte preocupată de respectarea vieții private.

(TikTok a recunoscut incidentul și a concediat patru angajați din cauza a ceea ce au declarat că a fost un acces neautorizat la datele utilizatorilor).

Invocând „lipsa de securitate și de protecție a datelor”, precum și transferurile de date către China, purtătorul de cuvânt pentru politica digitală al grupului Partidului Social-Democrat din Bundestag din Germania a declarat că interdicția americană privind TikTok pentru telefoanele angajaților federali este „de înțeles”.

Până în prezent, însă, niciun guvern sau organism public european nu a urmat exemplul Statelor Unite, interzicând utilizarea TikTok pe telefoanele funcționarilor.

Ca răspuns la întrebările POLITICO, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene – care și-a sfătuit anterior angajații să nu folosească WhatsApp de la Meta – a scris că orice restricție privind utilizarea TikTok pentru funcționarii UE ar „necesita o decizie politică și se va baza pe evaluarea atentă a preocupărilor legate de securitatea cibernetică în materie de protecție a datelor și altele”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că „nu există conturi oficiale ale Comisiei” pe TikTok.

Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că serviciile sale „monitorizează în permanență” problemele de securitate cibernetică, dar că, „din cauza naturii problemelor de securitate, nu facem alte comentarii cu privire la platforme specifice”.

POLITICO a contactat agențiile de securitate cibernetică din UE, Marea Britanie și Germania pentru a le întreba dacă au avut sau au în plan restricții sau recomandări care au legătură cu TikTok.

Niciuna nu a semnalat vreo restricție specifică, ceea ce nu înseamnă că nu există. În Germania, de exemplu, funcționarii care folosesc iPhone-uri nu pot utiliza sau descărca TikTok în secțiunea telefonului lor în care pot fi accesate date confidențiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe