Adrian Năstase, despre Legea amnistiei și grațierii: Un vot negativ nu înseamnă respingerea pentru eternitate a unei astfel de legi

Adrian Năstase, despre Legea amnistiei și grațierii: Un vot negativ nu înseamnă respingerea pentru eternitate a unei astfel de legi
Foto: cotidianul.ro

Fostul premier Adrian Năstase l-a îndemnat pe candidatul PSD la Președinție Victor Ponta să accepte provocarea lansată de Klaus Iohannis și să respingă Legea amnistiei deoarece poate fi readusă în Parlamentu printr-un alt proiect de lege.

„Discuţiile pe tema acestui proiect de lege arată cum se poate construi o temă falsa in dezbaterea publică. Nu din incompetentă, ci din rea-credinţă. Iohannis i-a propus aseară lui Ponta să discute acest subiect “ca între bărbați”. Eu cred că un alt organ ar fi mai util pentru a discuta această temă. Am explicat cu un alt prilej că prerogativa adoptării unei astfel de măsuri, în formă colectivă, aparţine exclusiv Parlamentului. De altfel, e suficientă lecturarea textului constituţional. Sigur, partidele, guvernul, preşedintele au un anumit rol în modelarea unei astfel de reglementări“, a scris Năstase, pe blogul său personal.

Năstase consideră că actualul proiect de lege din parlament poate fi respins, iar parlamentarii pot iniția un al proiect.

„În legătură cu textul actualului proiect din Parlament. Este clar că el a plecat la drum într-un mod neinspirat, a fost modificat neinspirat și a fost NE-dezbătut tot ne-inspirat. Care este problema ca ACEST proiect să fie supus votului și respins? Un vot negativ pe ACEST proiect nu ar însemna respingerea pentru eternitate a unei legi a grațierii și amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege (initiativă legislativă) într-o altă sesiune în urma unei dezbateri publice – care să clarifice categoriile de persoane și de infracțiuni vizate, limitele pedepselor etc – proiect elaborat de o comisie specială din parlament, pe baza discuțiilor cu MJ, ANP și avizat de guvern“, a mai spus Năstase.

Totodată, fostul premier îi recomandă lui Ponta să accepte provocarea lui Iohannis şi Parlamentul să fie convocat vineri pentru a respinge acest proiect.

„Concluzie: dacă problema e atat de serioasă pentru “bărbați” înainte de duminica votului, nu văd de ce nu ar fi de acord Ponta cu propunerea lui Iohannis – făcută, probabil, în bășcălie – ca Parlamentul să se reunească vineri pentru a da un vot negativ ACESTUI proiect de lege. Evident, știm cu toții că, tehnic, convocarea Camerei Deputaților de pe o zi pe alta este imposibilă dar ar trebui aruncat cartoful fierbinte înapoi la Iohannis. Da, Victor, spune că ești de acord cu propunerea de convocare a Parlamentului. Dacă ăsta este principalul motiv pentru care Iohannis vrea să fie președintele României…“, a conchis Năstase.

La a doua confruntare televizată între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, candidatul ACL a făcut un apel la Ponta să convoace Parlamentul pentru vineri în vederea respingerii legii amnistiei şi a graţierii. (Detalii AICI)

Joi dimineață, Iohannis, i-a solicitat, din nou, contracandidatului său la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, să convoace Parlamentul pentru a da curs cererilor din partea Justiţiei, dar şi pentru a respinge legea amnistiei şi a graţierii, care este, în prezent, blocată în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. (Detalii AICI)