Alexandru Rafila (PSD) schimbă strategia la Ministerul Sănătății: „Nu vor mai exista decizii autoritare. Transparența, necesară pentru recâștigarea încrederii în autorități” (VIDEO)

Alexandru Rafila (PSD) schimbă strategia la Ministerul Sănătății: „Nu vor mai exista decizii autoritare. Transparența, necesară pentru recâștigarea încrederii în autorități (VIDEO)
Foto: Alexandru Rafila / Facebook

Alexandru Rafila a oferit prima declarație oficială, în calitate de ministru al Sănătății în guvernul PSD – PNL – UDMR, în cadrul unei conferințe de presă. Deputatul a transmis că autoritățile își vor schimba abordarea și discursul, în contextul COVID-19.

„Am fost foarte afectat de sutele de morți care s-au înregistrat zilnic în țara noastră. Pare incredibil acest lucru și nu trebuie să se mai repete. În cursul anul 2022 găsim și drumul spre normalitate, din punct de vedere al sănătății, dar și al economiei.

Ceea ce voi face și sunt sigur că voi găsi deschidere din partea actorilor sociali: este important să ne implicăm în procesul de decizie. Nu vor mai fi decizii autoritare, ci care vor implica un proces participativ.

Trebuie schimbat ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate, pentru că am avut un comportament autoritar, neexplicat. Pe de altă parte, deciziile politice au neglijat cele din sănătatea publică, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă se va întâmpla, trebuie explicat și asumat. Transparența, comunicarea sunt necesare pentru recâștigarea încrederii în autorități”, a declarat Alexandru Rafila, joi, 25 noiembrie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce măsuri pregătește Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății

În cursul acestei săptămâni, Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România, și-a luat angajamentul ca medicamentele antivirale să fie puse la dispoziția populației în farmacii, pe bază de rețetă, să încurajeze testarea pentru persoanele simptomatice, precum și dezvoltarea sistemului de asistență medicală ambulatorie.

Printre noile măsuri de la Ministerul Sănătății se numără diminuarea atribuțiilor lui Raed Arafat (DSU), care ar urma să fie preluate de către Alexandru Rafila. În plus, noul ministru are în plan creșterea cu 2,5 milioane a persoanelor vaccinate anti-COVID, în 90 de zile și aprobarea aprobarea certificatului verde în Parlament.

În opinia lui Alexandru Rafila, aproximativ 50% din populația României a avut până acum COVID-19. În datele oficiale figurează de patru ori mai puțini.