Antonescu sfidează Occidentul: „În materie de referendum, ordonanța e în vigoare. Președintele nu primește ordine și dispoziții de la nimeni”

Antonescu sfidează Occidentul: „În materie de referendum, ordonanța e în vigoare. Președintele nu primește ordine și dispoziții de la nimeni”

În ciuda criticilor fără precedent venite din partea liderilor europeni și a ambasadorului Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, președintele interimar Crin Antonescu a preferat să sfideze recomandările și cerințele instituțiilor internaționale, declarând că în materie de referendum, ordonanța de urgență este în vigoare. Afirmația vine după ce, vineri, președintele Comisiei Europene ceruse abrogarea documentului. Totuși, în discursul său, Antonescu a dat de înțeles că ordonanța de urgență privind referendumul va suferi unele modificări.

În România suntem într-un stat de drept și în care există un traseu constituțional și dacă este vorba de legislația privitoare la referendum în acest moment, avem o OUG în vigoare şi avem un proiect legislativ pe modificarea legii referendumului, care a fost adoptat în Parlament, care a fost supus examenului Curții Constituționale, pe care CCR l-a declarat ca fiind constituţional și care a venit în cursul serii de ieri, zilei de azi, cu hotărârea Curții, cu motivare cu tot, la președinție spre promulgare. Nu avem așadar ce discuta despre ce să facă sau nu Parlamentul sau Curtea Constituțională. Suntem în faza promulgării sau trimiterii spre reexaminare”, a declarat Antonescu.

Crin Antonescu s-a arătat indignat de faptul că președintele Comisiei Europene a emis un set de cerințe Guvernului Ponta.

Vezi AICI lista transmisă de Jose Manuel Barroso lui Victor Ponta

S-a vorbit despre faptul că preşedintele Comisiei Europene i-ar fi spus domnului prim-ministru Ponta să-i spună preşedintelui României că n-are voie să schimbe oamenii din conducerea Parchetului, în fine, o listă, un «to do list» sau «to do not list». Vreau să fie încă o dată foarte limpede, președintele nu primește ordine și dispoziții de la nimeni, cu excepția Parlamentului în unele cazuri și cu excepția poporului român atunci când se pronunță, la alegeri sau la referendum”, a mai spus Antonescu.

Mai mult decât atât, Antonescu a ales să răspundă în numele lui Victor Ponta, după ce Comisia Europeană a emis vineri o listă de cerințe, cerând Guvernului Ponta să se conformeze „imediat”.

Crin Antonescu, despre cerințele CE

Embed: " />