Armata ucraineană anunță că s-a retras din Lisiciansk în urma asaltului trupelor ruse

Armata ucraineană anunță că s-a retras din Lisiciansk în urma asaltului trupelor ruse
Analistul militar Hari Bucur-Marcu și-a imaginat cum ar arăta Ucraina și lumea dacă Rusia ar câștiga războiul. Foto: Hepta - Lukas Kabon / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Armata ucraineană s-a retras duminică din Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, bombardat timp de mai multe săptămâni de armata rusă.

Ucrainenii s-au retras din Lisiciansk

„Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage” din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, potrivit AFP.

pPreşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat duminică că Lisiciank reprezintă „situaţia cea mai dificilă şi mai periculoasă” pentru Ucraina.

„Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm”, a afirmat el, adăugând totodată că „luptele continuă în suburbiile” acestui oraş.

Cucerirea oraşului Lisiciansk, în estul Ucrainei, i-ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk şi trupelor ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean.

Volodimir Zelenski le-a transmis un mesaj de speranță ucrainenilor. Aceta suține ăntr-un nou clip vide că rușii își vor da seama că Ucraina nu poate fi învinsă.

Zelenski, nou mesaj pentru ucraineni

„În multe zone și orașe de pe front, din spatele frontului, există un sentiment de relaxare, dar războiul nu s-a încheiat. Brutalitatea lui crește doar în unele locuri și nu poate fi uitat. Prin urmare, asigurați-vă că ajutați armata, ajutați voluntarii, ajutați-i pe toți cei care sunt lăsați singuri în acest moment. Răspândiți adevărul despre război și crimele ocupanților”, a transmis Volodimir Zelenski pe contul său oficial de Telegram.

Zelenski amintește de reconstrucția ce va veni după ce războiul se va încheia și îi îndeamnă pe ucraineni să nu uite că „va exista și o zi de mâine”.

Urmăriți B1TV.ro și pe