Augustin Zegrean, despre o eventuală revizuire a Constituției: E doar un vis, că nu e destul că vor politicienii, trebuie să vrea și poporul / Credeți că un Parlament ca acesta va reuși vreodată să aleagă un președinte? (VIDEO)

Augustin Zegrean, despre o eventuală revizuire a Constituției: E doar un vis, că nu e destul că vor politicienii, trebuie să vrea și poporul / Credeți că un Parlament ca acesta va reuși vreodată să aleagă un președinte? (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, consideră că un eventual demers de revizuire a Constituției, în sensul în care România să devină republică parlamentară, va fi sortit eșecului. Asta deoarece românii nu vor fi interesați să vină la referendum și să voteze. Oricum, a mai spus Zegrean, oamenii nu vor fi de acord ca Parlamentul să fie cel care alege președintele, și nu ei.

În plus, a punctat fostul președinte CCR, actualul Parlament nu are legitimitate pentru a iniția un astfel de demers deorece politicienii, în campania electorală, nu au spus că vor să facă acest lucru. „Uitați-vă ce se întâmplă zilele acestea și gândiți-vă dacă acest Parlament sau alt parlament la fel ca ăsta va reuși să aleagă vreodată vreun președinte”, a mai precizat Zegrean.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Zegrean: Pentru revizuirea Constituției e nevoie de referendum. Oamenii nu sunt intresați

Republica parlamentară ar însemna un președinte ales de Parlament. Uitați-vă ce se întâmplă zilele acestea și gândiți-vă dacă acest Parlament sau alt parlament la fel ca ăsta va reuși să aleagă vreodată vreun președinte. E doar un vis, că nu e destul că vor politicieniirevizuiască Constituția, trebuie să vrea și poporul, că procedura presupune în final referendum. Am avut în ultimii cinci ani două încercări de revizuire a Constituției, poporul nu s-a dus la vot, nu a fost interesat de propuneri”, a declarat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.

Acesta a punctat că și la referedumul pentru familia tradițională pragul a fost tot de 30% și oamenii tot n-au venit la vot și tot nu a fost depășit acest prag.

Zegrean a mai spus că dacă poporul ar fi întrebat dacă e de acord ca el să nu mai dea președintele țării, ci Parlamentul, probabil s-ar mobiliza să voteze împotrivă deoarece „poporul român e obișnuit să aibă în frunte un om ales de el, nu de altcineva. E de foarte mult timp, nu de acum. Pentru noi, pentru sistemul nostru parlamentar, în care avem 4 – 5 – 6 partide, e foarte greu să funcționeze un sistem care să aleagă președintele în Parlament”.

Fostul președinte al CCR a amintit că moldovenii au încercat același sistem și doi ani n-au reușit să-și aleagă președintele, apoi au renunțat fără să-și modifice Constituția, pur și simplu.

Zegrean spune că actualii parlamentari n-au legitimitate să propună revizuirea Constituției

Întrebat ce anume mai e în neregulă cu Constituția de e nevoie de revizuire, Augustin Zegrean a răspuns: „Păi, am auzit tot felul de zvonuri. O singură revizuire a avut loc, care a reușit în 2003, și și atunci a fost nevoie de două zile de vot că oamenii n-au fost interesați și oamenii au fost aduși cum au fost aduși, că era nevoie de modificarea Constituției în vederea adevărării la UE și NATO. Nu cred că asta e o problemă a românilor”.

„Nu-i ușor să faci o Constituție, plus că dacă un Parlament vrea să schimbe Constituția, și asta e o schimbare majoră, trebuie să aibă legitimitate. Când a fost ales acest Parlament n-au spus nimănui că vor să schimbe Constituția. Eu, alegătorul român, n-am știut că dacă-i aleg pe acești palamentari vor schimb Constituția, deci ei nu pot să facă asta fără să aibă un vot de la popor. Nu-i de joacă!”, a mai declarat Augustin Zegrean, pentru B1 TV.