Băsescu, întâlnire cu liderii PDL: Discuții despre premierul tehnocrat și șefia partidului

Băsescu, întâlnire cu liderii PDL: Discuții despre premierul tehnocrat și șefia partidului
Foto: chinadaily.com.cn

Prezent la întâlnirea PDL a liderilor centrali și județeni, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre viitorul PDL, în perpectiva alegerilor interne din partid și oportunitatea unei noi candidaturi a lui Emil Boc la conducerea partidului. Conform declaraţiilor oficiale, scopul întâlnirii a fost consultarea cu privire la priorităţile guvernamentale.

Analiști politici de la București spun că această întâlnire ar putea fi o nouă încercare de a-i convinge pe democrat-liberali să accepte un premier tehnocrat şi să reînnoiască mandatul de lider al partidului pentru actualul premier Emil Boc.

Întâlnirea are loc în contextul în care pe 16 martie, Parlamentul României urmează să dezbată noua moţiune de cenzură introdusă de opoziţie împotriva guvernului Boc, în urma asumării răspunderii pentru noul Cod al Muncii.

Surse din interiorul PDL susţin că întâlnirea își propune să formeze un curent de opinie favorabil realegerii lui Emil Boc la şefia partidului, în perspectiva alegerilor din 14 mai.

Potrivit analistului Curentul Tia Şerbănescu, este momentul clarificărilor pentru formaţiunea politică, pentru guvern şi Emil Boc, în condiţiile în care se conturează deja profiluri de candidaţi la şefia PDL.

Pentru Emil Boc nu sunt foarte multe scenarii posibile: el poate fi înlocuit cu un premier politic sau tehnocrat, poate candida la preşedinţia partidului, ori poate rămâne la guvern.

Alegerile pentru noua conducere de partid vor fi uninominale atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru cele patru de prim-vicepreşedinte, pentru secretarul general şi cei 15 vicepreşedinţi.

Cei care candidează la şefia partidului trebuie să depună moţiunile cu cel puţin 30 de zile înainte de data Convenţiei Naţionale, însoţite de 35 de semnături. Până acum, numele lui Vasile Blaga a fost vehiculat pentru candidatura la şefia PDL. Totodată, este aşteptată decizia lui Emil Boc în privinţa candidaturii pentru un nou mandat. La rândul său, Sorin Frunzăverde şi-a anunţat intenţia de a candida, în timp ce grupul Cristian Preda-Monica Macovei-Sever Voinescu ar putea nominaliza un candidat pentru şefia partidului.