Cătălin Drulă, liderul USR, a remarcat ipocrizia premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, în deciziile pe care vrea să le ia în vederea reducerii deficitului bugetar.
Drulă a acuzat apoi PSD și PNL că „au băgat mâna până la cot în banii publici”, iar acum „vor să spolieze mediul privat cu noi taxe pentru a-și susține foamea de bani a clientelei de partid”.
„Premierul Ciolacu a votat ca deputat de 2 ori respingerea legii USR de desființare a inutilului Institut al Levantului, ultima dată acum mai puțin de 1 an. Azi, transmite pe surse, că de fapt vrea desființarea. Iarăși și iarăși, dovedește o distanță mare de la fapte la vorbe.
Faptele sunt că PSD și PNL au devalizat bugetul țării, au băgat mâna până la cot în banii publici luați de la cetățenii României. Iar acum vor să spolieze mediul privat cu noi taxe pentru a-și susține foamea de bani a clientelei de partid.
Opriți-vă, domnilor Ciolacu și Ciucă, înainte să băgați România în recesiune economică! Opriți risipa și jaful din bani publici. Lăsați vorbele pe surse. Fapte!”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.
Președintele USR a atașat apoi postării un link către site-ul Camerei Deputaților, unde se vede clar votul dat de Ciolacu:
Într-un comunicat, USR amintește că a depus, la inițiativa deputatului USR Iulian Bulai, două proiecte de lege pentru desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, sinecură înființată pentru fostul președinte Emil Constantinescu. Primul proiect a fost respins în iunie 2020, al doilea, în octombrie 2022. În fruntea deputaților PSD care au votat pentru respingerea propunerii USR s-a aflat nimeni altul decât Marcel Ciolacu.
În ceea ce privește consiliile de administrație, USR a depus în aprilie 2022, la inițiativa deputatului Adrian Wiener, proiect de lege pentru reducerea numărului maxim de membri din structurile de conducere ale întreprinderilor publice. Proiectul a fost respins de majoritatea PSD-PNL din Senat în iunie 2022 și de atunci este blocat, de aceleași partide, în Camera Deputaților. Guvernul PSD-PNL, condus la acea vreme de Nicolae Ciucă, a emis și el un punct de vedere negativ asupra proiectului USR. Printre argumentele invocate de Guvernul PSD-PNL a fost acela că, din perspectiva daunelor care ar putea surveni ca urmare a demiterii „intempestive” a unor membri de CA-uri, măsura reducerii ar putea să nu antreneze o reducere a cheltuielilor. Ba dimpotrivă, „în măsura în care daunele ce ar trebui să fie acordate sunt mai mari decât onorariile propriu-zise”.
Reacția vine în contextul în care Guvernul PSD-PNL se pregătește să ia mai multe măsuri pentru a face rost de bani să acopere gaura tot mai mare din buget. USR, sindicatele și mediul de afaceri acuză că guvernanții se gândesc să crească mai multe taxe, în loc să reducă din numeroasele cheltuieli aberante ale statului și din aparatul bugetar înțesat de pile de partid.
Luni a apărut pe surse o altă listă a măsurilor pe care vrea să le ia premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Una dintre ele este reducerea cu o treime a numărului de secretari și subsecretari de stat. Asta în contextul în care numărul acestor posturi a fost mărit tot de PSD și PNL, care au dorit să-și angajeze la stat diverși oameni din partid.
Altă măsură dorită de Ciolacu e desființarea institutelor de cercetare sau institutelor autonome care nu sunt relevante în actualul context socioeconomic (exemple: INCD Turism, Institut de cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, Institutul Levantului). Numai că USR a militat și a propus inițiative pentru desființarea acestora chiar de mai multe ori și de fiecare dată au fost respinse fix cu voturile PSD și PNL.
Mai multe detalii:
– Primul proiect USR pentru desființarea Institutului Levantului – AICI.
– Al doilea proiect USR pentru desființarea Institului Levantului – AICI.
– Proiectul USR pentru reducerea numărului de membri în CA-uri și consiliile de supraveghere – AICI.