Cătălin Drulă, președintele USR, a cerut din nou coaliției PSD – PNL să renunțe la intenția de a crește taxele și, în loc, să desființeze instituțiile și posturile la stat inutile și să oprească jaful și risipa din bani publici.
„Uite taxa, nu e taxa! De peste două luni, PSD și PNL joacă alba-neagra cu taxe și impozite majorate, împingându-i pe cetățeni și pe antreprenori pe culmile incertitudinii și disperării”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.
Acesta a mai susținut că nimeni nu știe ce taxe va avea de plătit de la 1 septembrie din cauza haosului de la guvernare, asta deși legea spune clar că modificările la Codul Fiscal nu pot intra în vigoare mai devreme de șase luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial.
Președintele USR i-a cerut apoi direct premierului Ciolacu, liderul PSD, să nu mai bage mâna în buzunarele românilor și să înceapă pe bune să taie din cheltuielile statului.
„Domnule premier Ciolacu, renunțați să mai bagați mâna în buzunarul românilor! În loc să creșteți iar taxele și impozitele și să puneți pe butuci economia țării, tăiați sinecurile și opriți jaful!
Decât să suprataxați orice mișcă în România, mai bine tăiați-i leafa lui Nicu Marcu și altor politruci pe care i-ați pus în funcții bănoase și care, cu multă neobrăzare, își măresc singuri salariile și indemnizațiile pe care le încasează.
Pentru că pot și pentru că nimeni dintre cei care ar trebui să le verifice activitatea nu-i întreabă ce fac, ce performanțe au și cum de sub ochii lor se petrec tot felul de crize în domeniile pe care le gestionează.
Decât să aruncați iar prețurile în aer, mai bine desființați instituțiile inutile, unele create special pentru un om, și tăiați pensiile speciale!
Domnule Ciolacu, știm că vă plac vorbele, nu faptele, dar nu puteți ignora la nesfârșit vocea românilor”, a mai scris Cătălin Drulă, pe Facebook.
Liderii coaliției de guvernare ar fi stabilit principalele măsuri fiscale pentru acoperirea deficitului bugetar. Inițiativele ar urma să fie aplicate treptat, unele de la 1 octombrie, iar restul de la 1 ianuarie 2024. Însă o decizie definitivă nu a fost luată încă.
Pachetul de măsuri include impozitarea pe praguri la microîntreprinderi și impozit pe venit la IT-iști peste un anumit prag, reintroducerea contribuțiilor la sănătate în construcții și agricultură, precum și impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500.000 de euro. De asemenea, cota TVA de 5% ar urma să dispară.
Mediul de afaceri e extrem de nemulțumit și spune că nu e normal ca oamenii să plătească, prin taxe mai mari, pentru greșelile pe care le-au făcut decidenții politici.