CCR a declarat neconstituţională întreruperea termenului de prescripţie la momentul administrării de noi probe. Reacția ministrului Cătălin Predoiu

CCR a declarat neconstituţională întreruperea termenului de prescripţie la momentul administrării de noi probe. Reacția ministrului Cătălin Predoiu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională (CCR) a declarat, joi, neconstituțional articolul 155 alin.(1) din Codul penal, potrivit căruia „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Judecătorii CCR susțin că Parlamentul trebuia să ia măsuri încă din 2018 pentru înlocuirea sintagmei „oricărui act de procedură în cauză” și pentru stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei.

Poziția CCR privind articolul despre prescripția răspunderii penale

„Întrucât sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă și incoerentă, Curtea Constituțională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională.

Potrivit prevederilor Constituției si a Legii de organizare, această decizie era obligatorie, în sensul că legiuitorul trebuia să ia măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției.

Din 2018 și până în prezent, nu a fost luată nicio măsură, astfel încât prevederea „cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea ” a rămas neterminată și inaplicabilă. În aceste condiții, prin decizia prezentă s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare. Urmează că legiuitorul să ia în sine măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018 și a prezentei decizii. Menționăm încă o dată că în mod incorect și nejustificat se reține că prin decizia noastră am fi eliminat instituția întreruperii prescripției penale”, a transmis Curtea Constituțională.

Ce spune ministrul Justiției

Cătălin Predoiu (PNL), ministrul Justiției, a declarat și el că articolul în cauză a fost analizat de CCR și în 2018, fiind și atunci declarat neconstituțional.

„Timp de patru ani, nici Parlamentul nu a reuşit să corijeze această lege. Noi avem la minister un proiect de lege care urmează să fie promovat, în perioada imediat următoare. Este în consultare cu Comisia Europeană şi ne vom adresa şi acestui articol. (…) Nu pot face, în acest moment, speculaţii până nu vedem motivaţia CCR. (…)

Din punct de vedere al ministerului, care este iniţiatorul iniţiativei legislative, vom adapta, dacă este necesar, proiectul în curs şi fiecare să îşi facă atribuţiile. Proiectul este gata încă din anul 2020”, a declarat Predoiu, citat de Agerpres.

Cătălin Predoiu a mai precizat că în proiectul Ministerului Justiției există un text de remediu, care stipulează că „întreruperea se face la comunicarea oricărui act de procedură suspectului sau inculpatului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe