Senatorii din Comisia Juridică au avizat favorabil, în unanimitate, propunerea legislativă pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.
Concret, primarii se aleg pe circumscripții electorale prin scrutin uninominal, iar președinții și vicepreședinții de Consilii Județene, sau viceprimarii, se aleg prin vot indirect de către CJ, respectiv CL.
„În primul rând, menținem alegerea primarului printr-un singur tur, în al doilea rând președintele Consiliului Județean se alege prin vot indirect, de către consilierii județeni. Menționez, consilierii locali și consilierii județeni se aleg prin vot direct, ca și primarul, într-un singur tur. Partidele și candidații independenți urmează să depună liste de susținători pentru fiecare listă de candidați, atât pentru consilieri locali, cât și Consiliul Județean. Un lucru extrem de important, pe care îl prevede legea, este introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și pentru evitarea votului multiplu — o problemă care a creat atâtea discuții, dezbateri de-a lungul anilor. De asemenea, sunt o serie întreagă de prevederi noi, care reglementează lucruri ce de-a lungul timpului au necesitat intervenții la nivelul Biroului Electoral Central, sesizate de Autoritatea Electorală Permanentă”, a declarat Victor Paul Dobre, citat de Agerpres.
Directorul STS, Marcel Opriș, a vorbit despre cadrul general cu privire la un sistem informatic de prevenire și combatere a votului multiplu, care se bazează pe scanarea cărții de identitate, identificarea CNP-ului și introducerea acestuia într-un sistem care împiedică un alegător să voteze de mai multe ori.
„Dacă se dorește așa ceva și înțeleg că se dorește, lucrul acesta să se întâmple cât mai repede. Aș vrea să garantez că tehnic nu este o problemă. Tehnic, în acest moment, România este suficient de dezvoltată ca să putem stabili comunicații electronice aproape peste tot, iar acolo unde nu sunt posibile avem instrumentele alternative tot electronice. (…) De la momentul în care noi am propus un astfel de sistem, s-au întâmplat foarte multe lucruri. Ceea ce vă pot garanta este că, împreună cu AEP, vom construi sisteme fiabile, aplicabile. Pe de altă parte, vreau să vă spun că tot personalul pe care îl conduc este angrenat și dorește să participe la un asemenea proiect”, a subliniat șeful STS.
Comisia parlamentară specială pentru cod electoral urmează să dea un raport final în acest caz.