CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Sub nicio formă nu vor fi organizate slujbele în interiorul bisericilor / Premierul a anunțat reguli stricte pentru transportul în comun și la locul de muncă

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Sub nicio formă nu vor fi organizate slujbele în interiorul bisericilor / Premierul a anunțat reguli stricte pentru transportul în comun și la locul de muncă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a anunțat că, odată cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, vor intra în vigoare noi reglementări privind transportul public, desfășurarea activității în diverse sectoare ale economiei și comerțul, astfel încât răspândirea coronavirusului să fie ținută în frâu. Premierul a mai precizat că nici după 15 mai slujbele nu se vor putea ține în biserici.

Ludovic Orban, despre regulile privind transportul și desfășurarea muncii, după 15 mai

Premierul Ludovic Orban a vorbit luni seară, într-o intervenție pentru Digi24, despre caracterul măsurilor ce vor fi implementate după 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă. Din acel moment, România va începe un proces de relaxare a restricțiilor adoptate până acum în lupta cu epidemia de coronavirus. Totuși, e necesară adoptarea mai multor măsuri, astfel încât să nu crească dramatic numărul de noi îmbolnăviri.

„Vor fi niște reguli care urmăresc protejarea angajaților și a clienților de pericolul infectării cu noul coronavirus și respectarea lor va fi controlată de către instituțiile statului. În principiu sunt câteva reguli simple, ca purtatul măștii în spații închise, triajul la locul de muncă, unde se va lua temperatura, pe măsură ce companiile se vor dota cu termometre.

De asemenea vom stabili ce se va întâmpla cu persoanele care au peste 37 de grade. Cel mai probabil ele nu vor putea să intre la locul de muncă și vom genera necesitatea diagnosticării prin testare

Mai sunt regulile de organizare a spațiului, de asemenea vor exista și alte reguli care vor fi considerate necesare, în funcție de specificitatea locului de muncă”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a mai precizat că în zonele în care activează mai multe companii se va face în așa fel încât programul de lucru să înceapă decalat, astfel încât oamenii să nu stea înghesuiți în mijloacele de transport, când vin sau pleacă de la serviciu.

Premierul a mai spus că, la metrou, vor exista echipe ce vor verifica dacă oamenii poartă măștile de protecție. De asemenea, vor fi locuri special amenajate din care se vor putea achiziționa astfel de produse. Așteptarea pe peron va fi reglementată de o anume manieră. Și intrarea în vagoane se va face după anumite reguli.

Șeful Guvernului a mai declarat că este posibil ca, după 15 mai, să nu mai fie impusă carantina instituționalizată pentru persoanele care vin în țară din zonele roșii, ci doar măsura izolării la domiciliu. Carantinarea ar mai putea fi valabilă doar la cerere, pentru cei care nu au condiții de a sta acasă ori care se tem că își vor contamina familia. Orban a precizat, totuși, că nu a fost luată o decizie definitivă, aceasta fiind doar o discuție la nivelul comitetului de experți.

Luni, membrii Guvernului s-au pus de acord asupra prevederilor cuprinse în proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă. Astfel, din 15 mai începe un proces de relaxare treptată a restricțiilor impuse din cauza SARS-CoV-2, dar anumite măsuri vor rămâne în vigoare, iar altele noi vor fi implementate, astfel încât boala să nu se răspândească și mai mult.

Prim-ministrul României: Slujbele nu se vor organiza, sub nicio formă, în biserici

De asemenea, premierul Ludovic Orban a ținut să precizeze că nici după instituirea stării de alertă slujbele nu se vor putea ține în biserici.

Întrebat dacă preoții vor putea face slujbele în interior, Orban a răspuns: „Asta sub nicio formă”.

Chestionat, la Digi24, dacă ar putea exista o altă reglementare în privința linguriței de împărtășit, acesta a precizat: „Nu mă pricep, sincer, și ce a apărut în spațiul public ca și norme care sunt gândite de la nivelul INSP și al comisiei de la nivelul Ministerului Sănătății sunt chestiuni care au la bază eliminarea riscului de transmitere a virusului”.

Săptămâna trecută, Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat propunerile de măsuri ce ar putea fi aplicate din 15 mai. Acestea vizează inclusiv activitatea preoților. Patriarhia Română a precizat apoi că recomandările INSP vor fi respectate cu stricteţe, mai puțin cea referitoare la împărtășania cu lingurițe de unică folosință. Potrivit reprezentanților BOR, aceasta este o problemă care vizează exclusiv Biserica.

Urmăriți B1TV.ro și pe