Cristian Băcanu: Când era un guvern integral PNL, Adrian Câciu spunea că scăderea e accizelor e o măsură populistă și nu e o soluție. Acum pare că a înțeles (VIDEO)

Cristian Băcanu: Când era un guvern integral PNL, Adrian Câciu spunea că scăderea e accizelor e o măsură populistă și nu e o soluție. Acum pare că a înțeles (VIDEO)
Foto: Cristian Băcanu / Facebook

Deputatul PNL Cristian Băcanu susține că în urmă cu doi ani, când la guvernare era doar PNL, actualul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că scăderea accizelor nu e o soluție și ar fi o măsură populistă.

Liberalul a comentat, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, inițiativa lansată de Adrian Câciu, care a propus liderilor coaliției scăderea temporară cu 50% a accizei la combustibil, o măsură acceptată de partidele de guvernământ.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Băcanu (PNL), pe B1 TV, despre propunerea lui Adrian Câciu de a scădea acciza la combustibil

Întrebat cum i se pare inițiativa lansată de ministrul Finanțelor, liberalul a explicat: „Mi se pare o soluție care să îi ajute pe români atunci când fie merg la pompă să alimenteze autovehiculul personal, fie atunci când merg la supermarket, ar trebui lucrul acesta într-un timp oarecare să se reflecte în prețul la raft. Pentru că dacă prețul transportului de marfă scade, în mod normal ar trebui ca și prețul alimentelor sau al bunurilor de larg consum să scadă în mod corespunzător. Cu alte cuvinte, ar trebui să fie un efect de temperare a inflației. Așa văd eu lucrurile. Sigur, e mai interesant că acum doi ani de zile domnul Câciu spunea că nu e o soluție să scadă accizele, vă aduceți aminte, spunea că e o măsură populistă când era un guvern integral PNL, acum pare că a înțeles”.

Întrebat dacă i se va cere demisia lui Adrian Câciu în eventualitatea în care prețul la pompă nu scade, Cristian Băcanu a continuat: „Eu nu pot să confirm că i se va cere sau nu domnului Câciu demisia. Nici nu am căderea necesară să fac acest lucru, este o discuție care se poartă la nivelul președinților de partid, la nivelul prim-ministrului, pentru că acolo au loc întâlnirile la nivel de coaliție. Eu nu sunt prezent la aceste întâlniri și nu pot nici să confirm, nici să infirm o astfel de discuție. Ce pot însă să vă spun este că Partidul Național Liberal a venit cu niște propuneri mai mult decât decente, spun eu, și anume reducerea CAS până la 20%, respectiv a TVA la 17%, adică niște măsuri care pe de o parte să se reflecte în buzunarele tuturor celor care muncesc, fie că muncesc la stat, fie că muncesc în privat”.

„TVA nu afectează agenții economici care colectează TVA și îl varsă mai departe la bugetul de stat, pentru că pentru ei TVA este deductibil. În schimb, îi afectează pe consumatori. Reducerea TVA ar fi fost o măsură care să îi ajute pe toți cei care erau practic afectați într-un mod sau altul de inflație. De fapt, toată lumea e afectată de inflație, (…) dar i-ar fi ajutat cu siguranță pe cei care erau vulnerabili. Noi am venit cu o propunere, s-a făcut altceva, o să vedem ce se întâmplă”, a mai spus deputatul PNL.

Urmăriți B1TV.ro și pe