Șefa CSM cere premierului și ministrului Justiției să comunice dacă există în Guvern un proiect privind desființarea Secției speciale

Șefa CSM cere premierului și ministrului Justiției să comunice dacă există în Guvern un proiect privind desființarea Secției speciale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Lia Savonea, a cerut premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Ana Birchall, să-i comunice dacă în Guvern e vreun proiect privind desființarea Secției speciale ori dacă Executivul intenționează să inițieze un proiect în acest sens.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o structură extrem de controversată, a cărei înființare a fost criticată de GRECO, Comisia de la Veneția, magistrați și partidele din Opoziție.

INCENDIAR! MICHAEL SCHUMACHER, ÎN CARNE ȘI OASE PE STRADĂ! FANII ȘI-AU FĂCUT CRUCE! IMAGINILE FAC ÎNCONJURUL PLANETEI (GALERIE FOTO)

Experții GRECO, organism al Consiliului Europei, se declară foarte îngrijorați de activitatea Secției Speciale și recomandă Guvernului să desființeze această ”anomalie a sistemului judiciar”, care pune în pericol independența justiției. La rândul ei, Comisia de la Veneția a dat publicității luni un nou raport referitor la modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din Justiției, criticând în mod special înființarea Secției speciale.

PANICĂ LA PALAT! PRINȚUL CHARLES ÎN STARE GRAVĂ! IMAGINI GREU DE PRIVIT! A AFLAT ULTIMELE CUVINTE ALE PRINȚESEI DIANA

Comunicatul CSM

”I. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea, a adresat astăzi o scrisoare publică către doamna Viorica Dăncilă, Prim – Ministrul Guvernului României şi către doamna Ana Birchall, Ministrul Justiției şi Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, prin care a solicitat comunicarea în termen util dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca în perioada următoare să inițieze un proiect de act normativ în acest sens, document ce poate fi accesat aici.
Demersul urmărește buna funcționare a instituțiilor din cadrul autorității judecătorești în raport de care Plenul Consiliului are atribuții concrete potrivit Capitolului II, Secțiunea a 2¹-a, art. 88¹ – 88¹¹ din Legea 304/2004.

II. Răspunzând numeroaselor solicitări mass-media cu privire la comunicatul de presă al celor 7 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii emis în cursul zilei de astăzi, arătăm:

1. În privința aspectelor referitoare la convocarea ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de astăzi, cu privire la stabilirea datei de 24 iunie 2019 au existat discuții și consultări prealabile, ședința fiind amânată din data de 20 iunie 2019, când de asemenea nu a fost asigurat cvorumul legal. Au fost respectate atât termenul de 3 zile anterior convocării, cât și procedura efectivă de invitare prin intermediul Secretarului General al Consiliului, astfel cum prevede Regulamentul privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, lucrările fiind cunoscute din data de 20 iunie 2019.
Ședința de plen reclama urgență în considerarea câtorva lucrări, printre care nevoia finalizării unor proceduri indispensabile concursului de admitere în magistratură în curs de derulare, precum și punctele înscrise pe ordinea de zi cu referire la organizarea activității Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

2. În ceea ce privește solicitarea formulată în cadrul comunicatului emis astăzi, în sensul amânării chestiunilor ce țin de activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autoritățile române a recomandărilor organismelor internaționale, aceste aspecte urmează a fi decise de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.”

COȘMAR ÎN TELEVIZIUNE! RUGĂCIUNI PENTRU GABRIELA CRISTEA! ARE ACELEAȘI PROBLEME CA ANDREEA BĂLAN! TAVI CLONDA E LA PĂMÂNT (GALERIE FOTO)