Cum se face manevra Heimlich, care poate salva viața unei persoane care se sufocă (VIDEO)

Cum se face manevra Heimlich, care poate salva viața unei persoane care se sufocă (VIDEO)

Un accident poate interveni oricând şi ar trebui să fim pregătiţi pentru a acorda un minim de ajutor. Manevra Heimlich este aceea pe care trebuie să o executăm atunci când unei persoane i-a pătruns, în laringe/ trahee, un corp străin (alimente, obiecte etc.) și se sufocă. Manevra Heimlich poate ajuta la scoaterea obiectului sau a mâncării și astfel poate salva viața unei persoane.

Cum se face manevra Heimlich

Persoana care execută manevra Heimlich se poziționează în spatele persoanei care se sufocă și își pune brațele în jurul taliei acesteia. Dacă persoana care se sufocă stă în picioare, se poziționeaza unul dintre picioare între picioarele victimei pentu a o putea susține dacă aceasta își pierde cunoștința.
Se poziționează un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sânilor (sub stern).
Se apucă pumnul cu cealaltă mână. Se împinge abdomenul rapid în sus, ceea ce poate determina obiectul să sară afară. În cazul unui copil se împinge cu putere mai mică.
Manevra se poate repeta până când obiectul iese sau până când persoana își pierde cunoștința.

Dacă sufocarea apare la o persoană și nu are cine să o ajute, aceasta își poate aplica singură o apăsare la nivelul abdomenului său se poate apleca peste spatele unui scaun și să apese puternic până ce obiectul sare afară, potrivit sfatulmedicului.ro.

Cum se face manevra Heimlich, care poate salva viața unei persoane care se sufocă

Observăm ca această persoană se sufocă după urmatoarele manifestări:
– Nu mai poate respira, nu poate tusi si nu poate vorbi;
– Se aseaza intr-o pozitie de fortare a muschilor respiratori, aplecat in fata;
– Chipul i se inroseste initial si devine panicat;
– Culoarea pielii se modifica spre albastru.
Aceste modificari apar intr-un timp foarte scurt si se datoreaza privarii de oxigen a organismului.

Fostul primar din Medgidia, mort după ce s-a înecat cu pepene

Cu o activitate politicã de 30 de ani, Marian Iordache a fost pe rând consilier local, viceprimar, primar, consilier județean, iar în ultimii ani era consilier personal al edilului Liviu Negoițã, în Cernavodã.

Se pare cã Marian Iordache s-a înecat cu pepene la masã. Soția a sunat la 112 și a fost îndrumatã sã aplice manevra Heimlich, dar fostul primar a murit.

„Am primit o solicitare prin serviciul 112 pentru un pacient înecat cu bol alimentar. Pânã la deplasarea echipajului, operatoarea a îndrumat familia sã efectueze manevra Heimlich. Când a ajuns echipajul la locul solicitãrii a gãsit un pacient în stop cardiorespirator, s-a fãcut protocolul de resuscitare, dar din pãcate fãrã rezultat, pacientul fiind declarat decedat”, a declarat Claudia Tãtãrici, purtãtor de cuvânt al SAJ Constanța.

Marian Iordache s-a nãscut pe 4 octombrie 1961. În aceste alegeri locale, Marian Iordache candida pentru un nou mandat de consilier jude?ean.

Marian Iordache a fost timp de douã mandate primar al orașului Medgidia, între 2008 și 2016.

PNL Constanța a decis sã suspende campania electoralã timp de douã zile, în semn de doliu pentru pierderea lui Marian Iordache.

Inventatorul manevrei Heimlich a murit la 96 de ani

Doctorul american Henry Heimlich care a inventat manevra medicală utilizată spre ajutorul persoanelor care se sufocă, a decedat la vârsta de 96 de ani, în 17 decembrie 2016.

Doctorul a invetat în 1974 tehnica numită „Heimlich”care utilizează presiunea aplicată pe abdomen pentru a elibera căile respiratorii ale unei persoane ce se sufocă.

Heimlich a făcut descoperirea după ce a reușit să disloce o bucată de carne cu os care obstrucţiona căile respiratorii ale unei femei de 87 de ani.

Reacția ulterioară a bărbatului după descoperie a fost una de uimire, spunând pentru BBC: „Nu ştiam că pot face asta până mai ieri.”

Ultima oră
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”