Dispute PSD-PDL: Ponta îl acuză pe Băsescu de “încălcarea Constituţiei”, Turcan îl apără

Dispute PSD-PDL: Ponta îl acuză pe Băsescu de “încălcarea Constituţiei”, Turcan îl apără
Foto: evz.ro

Prezenţa preşedintelui Traian Băsescu la Summit-ul liderilor populari europeni, organizat vineri la Helsinki, a stârnit dispute, liderul PSD Victor Ponta acuzându-l, pe blog, pe şeful statului de “încălcarea Constituţiei”. 

Ca răspuns la afirmaţiile lui Ponta, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan i-a luat apărarea lui Traian Băsescu, declarînd că deplasarea s-a realizat “în interes de serviciu naţional”.

Ponta a cerut  Administraţiei Prezidenţiale să explice cine a plătit deplasarea lui Traian Băsescu la congresul Partidului Popular European de la Helsinki, afirmând că o eventuală decontare a călătoriei din banii publici ar reprezenta o încălcare a Constituţiei.

”La Helsinki au fost şefii de partide şi de guverne membri ai PPE. Un singur personaj nu avea ce căuta acolo – domnul Traian Băsescu -, cel care, conform prevederilor Constituţiei României, nu este membru al niciunui partid politic pe durata exercitării mandatului. Acolo, dacă socotea necesar, trebuia să fie domnul Emil Boc, preşedintele PDL. Faptul că preşedintele României, care nu e membru al niciunui partid politic, participă la întâlniri la nivel european ale unor partide politice este împotriva prevederilor constituţionale”, a declarat astăzi Ponta, citat de evz.ro.

Liderul PSD critică pe blogul său prezenţa preşedintelui la Helsinki, prin care acesta reprezintă PDL, în locul lui Emil Boc.

“Un eveniment la care Traian Băsescu s-a dus în locul preşedintelui PDL, Emil Boc. Mă întreb şi eu aşa, că nu pot să-l întreb direct pe Traian Basescu – în ce calitate a fost acolo? Ca preşedinte PDL? Ca membru de partid? Am înţeles de mult timp că pentru Băsescu nu contează articolul 84 din Constituţie (cel care afirma că “în timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid)”, notează Ponta pe blogul personal.

Turcan: Pentru PSD, să reprezinţi interesele României este o încălcare a Constituţiei

Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, susţine că acuzaţiile liderului PSD arată că pentru partidul pe care acesta îl conduce, “să reprezinţi interesele României este o încălcare a Constituţiei”, potrivit unei declaraţii citat de Mediafax.

“Declaraţiile arată lipsă de înţelegere a proceselor decizionale la nivel european şi a temelor importante pentru România. Deplasarea a fost plătită din banii alocaţi prin bugetul de stat Administraţiei Prezidenţiale, întrucât a fost o deplasare în interes de serviciu naţional, şi nu una de interes privat”, potrivit lui Turcan.

Conform purtătorului de cuvânt, invitaţia a fost adresată lui Traian Băsescu, în calitate de şef al statului, obiectul reuniunii fiind pregătirea pentru Consiliul European, ce va avea loc între 24 şi 25 martie.

„Au fost discutate o serie de teme importante pentru ţările membre ale Uniunii Europene – asigurarea stabilităţii financiare, guvernantă economică şi creşterea competitivităţii în ţările membre. De asemenea, a fost discutată evoluţia situaţiei din Libia. Summitul de la Helsinki a fost o reuniune de pregătire a deciziilor de la Consiliul European, o oportunitate pentru ca şefii de stat şi de guvern care provin din partide membre să promoveze punctele de vedere naţionale”, a continuat Turcan.

La summit-ul de la Helsinki au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.