Dosar de politician: Generalul Onțanu, primarul de patru mandate care poate deveni cel mai longeviv edil în funcție din București (VIDEO)

Dosar de politician: Generalul Onțanu, primarul de patru mandate care poate deveni cel mai longeviv edil în funcție din București (VIDEO)
Foto: B1 TV

Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre Neculai Onțanu, primarul- general cu 2 stele, care conduce sectorul 2 al Capitalei.

Acesta trudește în funcție de nu mai puțin de 15 ani legați. La anul va împlini 4 mandate de primar la sectorul 2, și va deveni, dacă nu va fi arestat, cel mai longeviv primar în funcție din București. După atâția ani de administrație Neculai Ontanu nu poate nega că a devenit, și fără voia lui, un veritabil baron local.

Problemele sectorului 2 sunt clasice pentru cum funcționează administrația locală din România. Vorbim despre afaceri făcute pe banii primăriei de firmele de casă apropiate de Ontanu. Invariabil, contractele de spații verzi, amenajarea parcurilor, a locurilor de joacă, strângerea gunoaielor și anveloparea blocurilor din sectorul 2 au devenit monopolul acelorași 3- 4 firme.

De 3 ani de când realizez această emisiune pot să văd de la distanță dacă și cum se sifoneaz banii publici din primării. Mereu observ aceleași metode de a organiza licitațiile, aceleași șmecherii făcute cu caietele de sarcini. Hadeti să va dau primul exemplu: în sectorul doi din București compania care face anveloparile blocurilor se numește ROMCo System SRL.

Documentele mele arată că societatea a câștigat în 2014 mai multe contracte de câte 100 de mii de euro bucata pentru anveloparea de blocuri.
Practic, primăria sectorului 2 a spart în bucăți mai mici licitațiile pentru anvelopări și le-a acordat firmei ROMCo System prin negociere fără anunț de participare. În anii 2012 și 2013 firma a câștigat, atenție, peste 10 milioane de euro din anvelopariile de blocuri din sectorul 2 condus de Ontanu. Banii au fost împărțiți din nou în 10 contracte separate.

Vă dați seama că dacă noi aici la Dosar de Politician am descoperit lucrurile astea și băieții cu ochi albaștri le cunosc foarte bine.

Apoi, lucrurile nu s-au oprit aici: aceeași firmă Romco System a primit lucrările de 8 milioane de euro pentru amenajarea Parcului Tei Plumbuita, plus alte câteva milioane pentru extinderea rețelelor de canzalizare sau modernizarea liceului CA Rosetti.

Practic, compania cu pricina este abonată la lucrările primăriei sectorului 2 încă din anul 2009 iar în total a încasat din pixul primarului Ontanu o sumă fabuloasă de circa 50 de milioane de euro.

Vă gândiți că poate este o întâmplare: însă, o altă companie de casă a primarului Ontanu este Cris Garden SRL. în septembrie 2012, Administrația Domeniului Public Sector 2 a atribuit un contract de aprox 10 milioane de euro companiei Cris Garden Plaza prin licitație deschisă, licitație la care a participat, desigur, doar Cris Garden.

Compania realizează sistemele de irigații ale spațiilor verzi din sector. în același domeniu foarte profitabil al amenajărilor de spații verzi și parcuri activează și  Geca Impex PM SRL deținută de un anume Gelu Palamaru, supranumit în București „patronul verde”. Acest Palamaru a câștigat și el în ultimii 7 ani contracte de câteva milioane de euro, în plus pe lângă întreținerea spațiilor verzi firma Geca a livrat și băncuțe parcurilor din sectorul 2.

În fine, ultima companie de casă a primarului Ontanu este operatorul de salubritate Supercom. Compania este deținută de un afacerist pe nume Ilie Ciuclea. Supercom primește regulat prin încredințare directă, fără licitații, contracte de la administrația piețelor.

Probabil vă întrebați ce au în comun aceste companii care, aparent, doar primesc niște contracte din pixul generalului Neculai Onțanu.

Șmecheria este următoarea: primăria sectorului 2 și-a înființat un ONG denumit Asociația Foișorul de foc, această asociație și-a înființat ad-hoc o „Divizie Civică Voluntară” (DCV), formată dintr-un corp de voluntari pregătiți pentru situații de urgență. De fapt acest ONG și divizia de voluntari sunt, v-ați dat seama, armată privată care îl ajută pe primarul Ontanu să câștige de 16 ani alegerile la sectorul 2. și, ce să vezi.

Acest ONG este sponsorizat de societățile Cris Garden, Romco System, Geca Impex și Supercom despre care v-am spus cum câștiga bani de la primăria lui Ontanu. și uite așa cercul se închide. Nu-i așa că povestea sună a dosar la DNA.

Așa este, însă până atunci primarul Onțanu trebuie să dea răspunsuri în alte multe dosare la DNA iar Dorin Cocoș și samsarul Stelian Gheorghe știu bine despre ce este vorba.

Dosar de politician: Generalul Onțanu, primarul de patru mandate care poate deveni cel mai longeviv edil în funcție din București

Ultima oră
17:18 - Secția de Oncologie a Spitalului Județean Buzău, închisă pentru o săptămână. Singurul medic, în concediu
17:13 - Ministerul Culturii a avut o execuție bugetară de 90% în primul semestru. Bogdan Gheorghiu: „Salut iniţiativa prim-ministrului Florin Cîţu. Românii trebuie să ştie şi să înţeleagă ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plătesc”
17:00 - Atac ransomware asupra Spitalului Clinic Witting din București. SRI: Astfel de atacuri reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică
16:45 - Belarus, gata să invite trupe rusești dacă este nevoie, spune Aleksandr Lukașenko: „Dacă este necesar, nu vom ezita”
16:42 - Vaccinul împotriva COVID-19, obligatoriu pentru medici în Ungaria. Măsura intră în vigoare de la 1 septembrie
16:35 - Scrisoare a mediului academic împotriva schimbărilor privind plagiatele. Klaus Iohannis: Am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității
16:24 - Noi reguli privind acordarea concediului medical. Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile libere
16:21 - Primul caz de infecție cu varianta Delta depistat în județul Suceava. Persoana infectată, un bărbat venit din Marea Britanie
16:04 - David Popovici, după Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020: Avem planuri mărețe eu și antrenorii mei. Vrem să revoluționăm înotul
15:56 - Tragedie pentru Camelia Potec. Ea se afla chiar în Japonia, la Jocurile Olimpice!