Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: Hidrocarburile și energia verde offshore pot asigura independența energetică a României

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă: Hidrocarburile și energia verde offshore pot asigura independența energetică a României

Europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă afirmă că Hidrocarburile și energia verde offshore pot asigura independența energetică a României.

Europarlamentar PNL: Independența energetică a României poate fi asigurată aproape integral

„Independența energetică a României poate fi asigurată aproape integral prin valorificarea potențialului energetic de la Marea Neagră. Gazele naturale din Marea Neagră și energia eoliană ce poate fi produsă în largul coastei maritime românești ar transforma România într-un exportator net de energie și ar produce un mixt necesar pentru dezvoltarea economiei naționale și pentru consumatorii casnici”, arată europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă.

Potriivt acestuia, „din păcate, legislația anti-dezvoltare promovată de PSD a alungat din țară în ultimii ani companii americane și poloneze care erau interesate să investească în exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, ceea ce a adâncit dependența românească de gazele rusești.”

De aceea, susține Falcă, majoritatea formată în jurul Partidului Național Liberal va adopta o legislație offshore prietenoasă cu investitorii din energie.

Gheorghe Falcă: Exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, o chestiune de siguranță națională

Europarlamentarul liberal arată că exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră este o chestiune ce ține de siguranța națională.

„Guvernul liberal își propune însă să dezvolte sistemul energetic românesc, alături de partenerii noștri euro-atlantici, deoarece aceasta este o componentă ce ține de siguranța națională. Scopul nostru este să aducem înapoi companiile americane și poloneze alături de care vrem să muncim pentru viitorul României.

Falcă arată că Marea Neagră ne oferă nu doar energie convențională ci și energie verde.

„UE a adoptat o strategie verde care cuprinde și energia din surse regenerabile offshore, prin care stabilește un obiectiv extrem de ambițios în ceea ce privește instalarea turbinelor eoliene în largul coastelor. Strategia cuprinde atât turbine fixate pe fundul mării cât și turbine flotante. În acest domeniu, UE deține deja o tehnologie modernă, sigură și eficientă. România poate prelua acest model de la țări mult mai dezvoltate în domeniu, precum Olanda, Norvegia și Danemarca. Toate acestea pot asigura pentru economia națională și pentru consumatori energie ieftină și sustenabilă dar și un mediu ecologic cât mai curat pe care să îl lăsăm generațiilor viitoare”, mai spune liderul liberal.