Guvernul a avut consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România. Scopul, introducerea unui mecanism de finanţare complementar IMM Invest

Guvernul a avut consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România. Scopul, introducerea unui mecanism de finanţare complementar IMM Invest
Foto: Guvern / Facebook

Premierul Ludovic Orban a avut, marți, consultări cu reprezentanții Asociației Societăților Financiare din România despre introducerea unui mecanism de finanțare complementar Programului IMM Invest. Scopul este asigurarea lichidităților financiare de care au nevoie companiile pentru relansarea economiei, odată cu trecerea primului val al epidemiei de coronavirus. La discuții au mai participat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Guvernul, consultări cu Asociația Societăţilor Financiare din România pentru introducerea unui mecanism complementar IMM Invest

Premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă au discutat marți, la Palatul Victoria, discuții cu reprezentanții Asociației Societăților Financiare din România despre măsurile ce trebuie aplicate pentru asigurarea lichidităților financiare de care au nevoie companiile în relansarea economică, odată cu trecerea primului val de COVID-19.

„Discuțiile s-au concentrat asupra introducerii unui mecanism de finanțare complementar Programului IMM Invest. Obiectivul acestui nou mecanism este sprijinirea companiilor pentru a obține, în condiții avantajoase, finanțare pentru achiziționarea de echipamente și utilaje necesare activității”, a transmis Guvernul, într-o postare pe Facebook.

Sunt avute în vedere mai multe domenii: IT, cercetare-dezvoltare, agricultură, silvicultura și pescuit, construcții, industria prelucrătoare, cu excepția producției de alcool și tutun, sănătate și asistență socială.

Guvernul precizează că va mai urma o rundă de consultări pe această temă.

Florin Cîțu, despre IMM Invest: Cred că o fie cel mai de succes proiect din ultimii 30 de ani

În contextul în care criza COVID-19 a lovit și economia, Guvernul a lansat programul IMM Invest, ce permite întreprinderilor mici și mijlocii să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de stat.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, s-a arătat extrem de încrezător și a susținut că acesta o fie cel mai de succes proiect din ultimii 30 de ani: „Este un program care deja a depășit toate programele făcute de PSD în ultimul timp. Ei alocaseră acestui program, în trecut, 700 de milioane de lei vs. 15 miliarde de lei cât alocăm noi. Asta în condițiile în care pentru Startup Nation, de exemplu, plătim facturi și anul acesta, de acum doi ani neplătite”.

Ulterior, Cîțu și-a manifestat speranța ca, în maximum două săptămâni, 10.000 de companii vor avea acces la finanțare prin intermediul acestei platforme. El a mai precizat că plafonul de 18 miliarde de lei va fi suplimentat dacă e nevoie.

Joi, la cea mai recentă ședință de Guvern, premierul Ludovic Orban a cerut ministerelor Finanţelor, Economiei, Muncii şi Fondurilor Europene să definitiveze actele normative cuprinse în pachetul de relansare economică.

De altfel, în aceste zile, Guvernul PNL și președintele Klaus Iohannis discută dacă este necesară sau nu prelungirea stării de alarmă și după 15 iunie. Totul depinde de modul în care va evolua epidemia de coronavirus până atunci. Dacă lucrurile decurg bine, va fi adoptat un nou set de măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea mall-urilor.

Întrebat dacă se mențin măsurile de distanțare socială și după 15 iunie, având în vedere că reprezentanții industriei HoReCa reclamă că actualele reglementări ar putea conduce la concedierea a 200.000 de angajați, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă a explicat: „Până la data de 15 iunie, cu câteva zile înainte, când vom avea un tablou la zi cu privire la situația infecțiilor cu coronavirus, atunci vom fi în stare să anunțăm o decizie ulterioară de relaxare. Deja au fost măsuri adoptate. Noi avem un dialog permanent cu reprezentanții industriei HoReCa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe