Guvernul îşi angajează răspunderea pe Dialogul Social şi pe Legea salarizării profesorilor

Guvernul îşi angajează răspunderea pe Dialogul Social şi pe Legea salarizării profesorilor
Foto: B1 TV

Guvernul îşi angajează, luni, răspunderea pentru Legea plafonării salariilor profesorilor şi pe cea a Dialogului Social.

Şeful guvernului va analiza amendatementele depuse de parlamentari la cele două proiecte, într-o şedinţă extraordinară, care are loc la ora 11:00, urmând ca la 16:00 să ceară girul senatorilor senatorilor şi deputaţilor, în plenul reunit al Parlamentului.

Cele două proiecte de lege au dat naştere la discuţii aprinse între opoziţie şi membri guvernului. Sindicaliştii din executiv spun că Guvernul nu poate plafona salariile din educaţie, pentru că profesorii au câştigat în instanţă majorarea salariilor cu 50%.

Codul Dialogului Social nu este nici el văzut cu ochi buni, pentru că, spun sindicatele, nu le-au fost acceptate propunerile.

Legea privind salariile profesorilor prevede plata uniformă a cadrului didactic, iar premierul Emil boc a precizat că actul normativ nu plafonează salariile profesorilor, ci doar eşalonează plata drepturilor pentru anul 2012, fiind afectaţi de aceasta doar profesorii care s-au reîncadrat cu salarii majorate cu 50%, adica aproximativ 5% din cazuri.

Cât priveşte Codul Social, Ioan Botiş a susţinut că noul Dialog Social, pe care guvernul îşi va asuma răspunderea, va însemna o scădere a puterii sindicatelor de la nivel naţional.

Opoziţia a anunţat că nu va participa la plenul reunit şi nici nu va depune moţiune de cenzură, deoarece considera procedura asumării, în special cea privind salariile profesorilor, ilegală şi neconstituţională.

De altfel, USL va sesiza Curtea Constituţională, iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a ameninţat că va depune plângere împotriva lui Emil Boc şi Traian Băsescu, dacă legea va fi adoptată, iar apoi promulgată.

Este pentru a 7-a oara cand Guvernul Boc apelează la procedura asumării răspunderii pentru a trece prin Parlament unul sau mai multe proiecte de lege. Cabinetul Boc şi-a asumat pentru prima dată răspunderea asupra unor proiecte de lege, pe 22 iunie 2009 (proiectele Codului civil şi Codului penal).

Legi asumate în Parlament

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit