Horia Roman Patapievici: USL a rupt orice legătură cu intelectualitatea

Horia Roman Patapievici: USL a rupt orice legătură cu intelectualitatea

„Actuala putere a rupt orice legătură cu intelectualitatea”, aceasta este opinia directorului demisionar al Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici. Scriitorul îi acuză pe cei din USL că au distrus singura instituţie care funcţiona în interesul culturii româneşti.

Horia Roman Patapievici a explicat de ce a ales să demisioneze din conducerea ICR, după ce Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, trecerea Institutului în subordinea Senatului.  În opinia lui Patapievici, această mutare are ca unic scop politizarea instituţiei. Scriitorul i-a acuzat pe cei din USL că urmăresc distrugerea culturii din ţara noastră.

„Tot ce au demolat, au demolat foarte rapid. Este un blitzkrieg. USL a intrat în istorie prin distrugerea singurei instituţii, care, funcţionând în slujba culturii române, a dovedit o eficacitate deplină în capacitatea de a o exporta. Cred că actuala putere a rupt orice legătură cu intelectualitatea. Eu nu pot să funcţionez împotriva convingerilor mele. Misiunea institutului a fost schimbată potrivit unei agende îngust naţionaliste. Eu nu îmi iubesc ţara mai puţin decât cei care, ca naţionalişti, pretind că trăiesc numai pentru ea”, a spus Patapievici pentru EVZ.

Scriitorul este convins că USL va aplica şi în cazul ICR aceeaşi metodă de politizare folosită şi în cazul TVR. Alături de Patapievici, şi-au mai prezentat demisiile şi vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăeş.

Tags:
Ultima oră
19:49 - Tribunalul București a decis. Ce se va întâmpla cu motociclistul care a agresat în trafic un bărbat pe trotinetă electrică
19:38 - Ludovic Orban: Investițiile în comunitățile locale nu au voie să se oprească! Cel puțin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzute pentru PNDL 3. De la nivelul Guvernului trebuie să înceapă discuțiile aplicate
19:15 - Turiștii își pot lua adio de la porumbul de pe plajă. Vânzătorii ambulanți, amendați de polițiști
19:11 - Premieră: Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea înfiinţează o companie aeriană locală. Curse regulate către Bucureşti, din martie 2022 / Anunțul făcut de Ilie Bolojan și Florin Birta (VIDEO)
18:42 - Aproape 15.300 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultima zi. Peste 11.000 au primit prima doză
18:38 - Permisul de sănătate și vaccinarea îngrijitorilor, aprobate de Consiliul Constituțional din Franța
18:07 - Raed Arafat: La acest moment, întoarcerea la școală e planificată în condiții de normalitate (VIDEO)
17:57 - Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID prezintă o eficiență de 93%, chiar și la șase luni de la administrarea rapelului
17:46 - Florin Cîțu dă asigurări că vor fi plătite în continuare facturile aferente proiectelor din PNDL 1 şi 2: Nu e adevărat că au fost întârzieri. Vor fi alocate noi resurse, nu e nicio problemă (VIDEO)
17:25 - Florin Cîţu, întrebat ce măsuri concrete a luat Guvernul în faţa valului 4 al pandemiei: Am ieșit din valurile anterioare mult mai bine decât celelalte ţări. Și acum vom lua cele mai bune soluţii (VIDEO)