Analist financiar: Tudorel Toader câştigă mai mult decât Emmanuel Macron

Analist financiar: Tudorel Toader câştigă mai mult decât Emmanuel Macron
Sursă foto: Hepta.ro

”Taxa de solidaritate”, anunțată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, e doar un exercițiu de imagine căci, de fapt, o astfel de măsură va afecta un număr infim de pensii, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari, pentru Digi24.

”Pensiile speciale nu sunt corelate cu proporţionalitatea contribuţiei, nu sunt justificate de meritele, de verticalitatea şi profesionalismul acestor oameni. Vedeţi prin comparaţie, fostul ministru al Justiţiei câştigă mai mult decât Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Măsura cu impozitul progresiv asupra pensiilor speciale este pentru a testa opinia publică şi pentru a fi în asentimentul opiniei publice în apropierea unor alegeri. Se aruncă în piaţă o măsură de impozitare progresivă a acestor pensii la un plafon foarte ridicat, 10.000 de lei.

Va fi un număr infim de pensii, care vor fi atinse”, a explicat Iancu Guda.

Analistul financiar a explicat și situația delicată în care se găsește Guvernul PSD-ALDE, în ciuda asigurărilor date de miniștri că sunt bani.

”Avem deficit deja înregistrat de 14 miliarde doar la primele 5 luni, plus legea pensiilor încă 8 miliarde. Tu faci pierderi de 1,1 miliarde de roni la CFR şi speri că rezolvi problema asta cu biletele gratuite la studenţi.

Ai pierderi de 14 miliarde deficit, plus 8 miliarde legea pensiilor şi crezi că prin impozitarea unui număr infim de pensii speciale rezolvi. Ştim doar că per total statul cheltuie 9,5 miliarde de roni pentru pensii speciale. Este enorm, adică 10% din totalul cheltuielilor de personal, cam 100 miliarde, în aparatul public”, a explicat Iancu Guda, pentru Digi24.