Parlamentarii propun interzicerea exit-poll-urilor la ora 21.00. Sociolog: Asta ar semnala că politicienii de la putere se tem de propagarea informațiilor

Parlamentarii propun interzicerea exit-poll-urilor la ora 21.00. Sociolog: Asta ar semnala că politicienii de la putere se tem de propagarea informațiilor
Sursă foto: Facebook / Camera Deputaților

UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raportul ce aduce modificări modului în care se desfășoară alegerile prezidențiale în Diaspora. Acesta va ajunge miercuri la vot în plenul Camerei. Potrivit proiectului, este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de ora 24.00. Un alt amendament introdus se referă la faptul că listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi.

Parlamentarii din Comisia Juridică au introdus, marți, un amendament potrivit căruia ar urma să se interzică publicarea exit-poll-urilor la ora 21.00, așa cum se întâmpla acum. Asta în condițiile în care procesul de votare ar putea fi prelungit până la ora 24, atât în țară, cât și în secțiile din afara României.

Propunerea a fost făcută de reprezentanții Autorității Naționale Permanente, iar motivul invocat este acela că publicarea acestor date parțiale ar putea influența opțiunea alegătorilor care nu au apucat să voteze.

Modificările la legislația electroală au trecut, luni, prin Senat, iar marți au fost discutate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților. Un vot final urma să fie dat miercuri în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Sociologul Barbu Mateescu a declarat, pentru B1.ro, că o astfel de decizie în privința exit-poll-urilor nu ar schimba foarte mult situația însă ar avea un impact asupra politicienilor de la putere care ar da astfel senzația că se tem de propagarea informațiilor.

”Este o măsură care nu are precedent. Nu cred că se vor schimba mult lucrurile, mai ales că exit-poll-urile au dat și multe rateuri. În schimb, dacă se va adopta, acest lucru va semnala că cei care se află la putere se tem de propagarea informațiilor, care oricum circulă. Va avea un impact asupra imaginii coaliției de guvernare”, a explicat sociologul.

În ceea ce privește propunerea de prelungire a duratei de vot la trei zile, Barbu Mateescu a susținut că este o măsură benefică.

”Este o idee bună, dar trebuie văzut cum este implementată, cum e pusă în practică. Pare un pas în direcția bună”, a precizat Barbu Mateescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`