Judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți sau arestați decât cu acordul lor

Judecătorii CCR nu vor putea fi reținuți sau arestați decât cu acordul lor
Foto: Romania Liberă

Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR. Asta a stabilit Comisia juridică a Senatului, care a adoptat, cu amendamente, o propunere legislativă de modificare și completare a Legii nr. 47/1992.

”Judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, au decis senatorii Comisiei juridice, potrivit Agerpres.

De asemenea, ei au eliminat posibilitatea judecătorilor CCR de a cumula pensia de serviciu cu alte venituri.

Senatorii juriști au mai stabilit că membrii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani beneficiază, la limita de vârstă, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară.

”Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o depăși”, mai prevede legea.

Proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaților în aprilie, iar acum a ajuns în Senat, forul decizional.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe