Klaus Iohannis: „Emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră este un obiectiv comun”

Klaus Iohannis: „Emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră este un obiectiv comun”
Foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor și a Sărbătorii etnici romilor din România.

Șeful statului salută și sprijină „eforturile comunităţii rome din România de a-şi face cunoscut trecutul şi obiceiurile, auzită vocea şi preţuită contribuţia la dezvoltarea societăţii noastre”.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internațională a Romilor

De Ziua Internaţională a Romilor, devenită prin lege ‘Sărbătoarea etniei romilor din România’, doresc să adresez tuturor cetăţenilor de etnie romă urări de sănătate, prosperitate şi pace. La această sărbătoare se cuvine să amintim faptul că romii au dat României un patrimoniu şi tradiţii valoroase, numeroase personalităţi în domeniul culturii, artelor şi ştiinţei, care au contribuit la afirmarea identităţii proprii, dar şi la diversitatea benefică a comunităţilor şi omenirii în ansamblu.

Trebuie să facem astfel ca tinerii să găsească în aceste personalităţi modele demne de urmat, să poarte mai departe tradiţiile şi obiceiurile înaintaşilor, cu respect şi mândrie. Am convingerea că diversitatea etnică şi culturală hrăneşte rezilienţa comunităţilor şi susţine societăţile în care libertatea şi demnitatea umană se fructifică într-un viitor prosper, spre binele comun.

Sărbătoarea etniei romilor este un bun prilej de a aminti că, din această perspectivă, emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră este un obiectiv comun, de mare importanţă”, a transmis Klaus Iohannis, de Ziua Internațională a Romilor.

Situația din Ucraina, menționată în mesajul președintelui Iohannis

Totodată, președintele a ținut să precizeze că sărbătorile din acest an poartă pecetea dramei „semenilor noștri din Ucraina”.

Romii sunt angajaţi în aceste zile în efortul nostru naţional de solidaritate şi implicare civică. Fie ca Ziua Internaţională a Romilor să aducă bucurie în sufletele tuturor celor care, cunoscând din plin suferinţa şi nevoia, aşteaptă de la această Sărbătoare a etniei romilor din România lumina păcii şi căldura convieţuirii! La mulţi ani membrilor comunităţii rome din România”, a mai transmis Klaus Iohannis în mesajul său.

Urmăriți B1TV.ro și pe