Klaus Iohannis: „PNRR-ul nu este perfect. Probabil, unele proiecte vor fi scoase”

Klaus Iohannis: „PNRR-ul nu este perfect. Probabil, unele proiecte vor fi scoase
Klaus Iohannis și Florin Cîțu, la recepția oferită de Ambasada SUA. Sursa foto: presidency

Klaus Iohannis a reacționat în urma scandalului PNRR, după ce Comisia Europeană a cerut mai multe clarificări cu privire la informațiile suspecte identificate în planul coordonat de Ministerul Fondurilor Europene, respectiv Guvernul României.

„Vom avea un plan probat (…) Sunt anumite informații pe surse, sunt unii care vor să-și dea importanță și dau diverse informații mai departe…

PNRR-ul nu este perfect. Am spus acum câteva luni de zile că este bine că s-a depus, că întrebările Comisiei se discută, se schimbă anumite părți. Dar în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, planul este rezonabil. Dacă sunt proiecte care din punct de vedere al Comisiei nu sunt potrivite, ele se scot din plan. Nu tot ceea ce este în plan va fi realizat. Dar ceea ce rămâne în plan, eligibil, trebuie pus în practică. 

Vom avea PNRR, va fi finanțat, probabil că unele proiecte vor fi scoase. Atunci începe greul. Dar acele proiecte trebuie realizate într-un timp foarte scurt”, a declarat Klaus Iohannis.

Cheltuieli dubioase cu servicii de consultanță și lipsă de transparență

PNRR-ul a fost din nou, aspru criticat de reprezentanții Comisiei Europene și de mass-media internațională. În raportul Comisiei, prezentat de Newsweek, există probleme legate de lipsa de transparență. Mai precis, este vorba despre lipsa de informații cu privire la anumite costuri suplimentare.

De asemenea, potrivit documentului, au fost utilizate drept costuri de referință informații cu privire la centrele de date ale Google și Microsoft, irelevante pentru cloudurile guvernamentale.

În plus, Guvernul României este chestionat la capitolul e-sănătate, cu privire la costurile consultanței, de 3,8 milioane de euro. Specialiștii de la Comisia Europeană au mai descoperit că autoritățile române au încercat să obțină finanțare prin PNRR pentru salariile angajaților sau au vrut să strecoare diverse achiziții, fără vreo legătură cu obiectivul vizat.

Ultima oră
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Cine sunt liberalii din Biroul Executiv al formațiunii (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc