Klaus Iohannis, pus la zid de AUR, în ziua votului pentru Guvernul USR: „A făcut deliberat un pas neconstituțional, ceea ce i-ar putea atrage suspendarea”

Klaus Iohannis, pus la zid de AUR, în ziua votului pentru Guvernul USR: „A făcut deliberat un pas neconstituțional, ceea ce i-ar putea atrage suspendarea
Deputatul George Simion și senatorul Claudiu Târziu, copreședinții AUR, la o ședință a Parlamentului. Sursa foto: Facebook

George Simion și Claudiu Târziu, liderii AUR, susțin că sursa crizei politice din România este Klaus Iohannis, președintele României. Astfel, Simion și Târziu, în ziua votului pentru Cabinetul Cioloș, au lăsat de înțeles că AUR merge mai departe cu demersurile pentru referendumul de suspendare al președintelui.

Votul din Parlament pentru Guvernul Cioloș, cotat cu șanse zero de a fi învestit, aspect recunoscut chiar de către tabăra USR, este „un teatru” orchestrat de către Klaus Iohannis, nociv pentru România, a subliniat George Simion.

„Este o șaradă, participăm cu toții la un teatru care nici măcar nu este bun, în care ne facem că vom alege un guvern. Niciodată în ultimii 30 de ani, care au fost zbuciumați și au suferit la capitolul democrație și transparență, nu am avut un asemenea caz, să-ți treacă toți miniștrii prin comisii, să fie respinși, să știi că va pica guvernul și să mergi înainte. 

Pentru asta, responsabil este cel care face nominalizările și pentru asta, Klaus Iohannis are de dat socoteală. Domnilor de la PNL, știu că nu vă convine, dar știu că mai mulți de jumătate dintre voi nu sunteți de acord cu Klaus Iohannis și nu mai sunteți în spatele lui (…) În curând, dacă PNL va merge pe mâna lui Klaus Iohannis, se va rupe și nu știu cine va mai intra în Parlament.

L-am întrebat pe domnul Cioloș dacă ne putem pune la discuții, toți liderii din Parlament. Haideți să trecem peste număratul bilelor și peste jocul acesta absurd și să dăm țării o guvernare, pentru că nu a fost singura soluție și propunere de la Palatul Cotroceni. Trebuie să găsim puterea de a dialoga unii cu alți și să-i spunem lui Klaus Iohannis că nu poate să-și bată joc de întreaga țară și de voi, parlamentarii României, votați de populație. Klaus Iohannis nu va mai fi votat de populație acum, dacă ar avea loc alegeri sau un eventual referendum. Haideți astăzi, împreună, să găsim soluții! Și după ce ne jucăm cu bilele pe aici, să ne punem la aceeași masă și să găsim o soluție”, a declarat George Simion, în Parlament.

Claudiu Târziu: „Klaus Iohannis a făcut deliberat un pas neconstituțional, ceea ce i-ar putea atrage suspendarea din funcție”

Senatorul Claudiu Târziu a vorbit, de asemenea, despre deciziile politice greșite ale lui Klaus Iohannis, care ar putea determina suspendarea, respectiv demiterea.

„Faptul că președintele Klaus Iohannis a găsit de cuviință să-l propună pe Dacian Cioloș, știind că nu are cum să obțină o majoritate, ne arată că a făcut deliberat un pas neconstituțional, ceea ce i-ar putea atrage suspendarea din funcție. Sperăm ca următoarea desemnare a președintelui să fie un om care are șanse să formeze o majoritate”, a declarat Claudiu Târziu, copreședinte AUR, în Parlament.

Cum poate fi suspendat președintele Klaus Iohannis

Potrivit Constituției, suspendarea președintelui României se poate face în următoarele condiții:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.