Reacţia lui Klaus Iohannis, după ce România a decis expulzarea unui diplomat rus în scandalul Skripal: „Trebuie transmis un mesaj consecvent și puternic”

Reacţia lui Klaus Iohannis, după ce România a decis expulzarea unui diplomat rus în scandalul Skripal: Trebuie transmis un mesaj consecvent și puternic

Preşedintele Klaus Iohannis intervine în scandalul momentului, după ce România şi mai multe ţări din UE au anunţat expulzarea unor diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, după atacul împotriva fostului spionul rus Serghei Skripal.

Iohannis, l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Linas Linkevičius, ocazie cu care şeful statului a subliniat importanţa transmiterii unui mesaj consecvent şi puternic, exprimat prin acţiunea solidară cu Regatul Unit, la momentul potrivit, din partea statelor Uniunii Europene.

„Discuțiile cu ministrul lituanian au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, agenda regională, europeană și de securitate.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat relația foarte bună dintre cele două state, precum și aprecierea pentru dialogul constant și deschis cu omologul său lituanian, Președintele Dalia Grybauskaitė, amintind rezultatele vizitei efectuate la Vilnius în iunie 2016.
Președintele României și Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania au exprimat dorința fermă de consolidare a dialogului politic și dezvoltarea legăturilor economice dintre cele două țări, fiind evocată, printre altele, necesitatea stimulării cooperării în domeniul noilor tehnologii. De asemenea, au evocat pozițiile și interesele comune ale României şi Lituaniei în cadrul Uniunii Europene, inclusiv în privința abordărilor privind viitorul cadru financiar multianual și a Brexit.
În cadrul întrevederii, cei doi înalți oficiali au amintit importanța unei coordonări crescute în privința Parteneriatului Estic și în Vecinătatea Estică a UE, pornind de la similitudinea de poziții a celor două țări. În acest context, au avut loc discuții cu privire la situația din Republica Moldova şi cea din Ucraina, fiind exprimată susținerea pentru continuarea procesului de reforme în spirit european.
Printre subiectele abordate s-au aflat și obiectivele comune ale celor două state în pregătirea Summitului NATO din luna iulie 2018, printre acestea numărându-se și prezența înaintată aliată pe Flancul Estic.
Președintele Klaus Iohannis și ministrul Linas Linkevičius au discutat și despre relațiile UE și respectiv NATO cu Rusia, inclusiv în contextul măsurilor luate la nivel european, la care s-au alăturat astăzi atât România, cât și Lituania, ca reacție la atacul cu agent neurotoxic de la Salisbury. Președintele României a subliniat, în acest cadru, importanța transmiterii unui mesaj consecvent și puternic, exprimat prin acțiunea solidară cu Regatul Unit, la momentul potrivit, din partea statelor Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat luni că a decis să expulzeze un oficial rus în legătură cu dosarul Skripal.
„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.
Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, potrivit unui comunicat al MAE.

Ambasada Rusiei la București a reacționat dur la acest anunț al României. „Cred că este foarte probabil că decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicaţie plauzibilă”, a transmis ambasadorul rus în ţara noastră.