Legea care acordă câte o zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19 a fost adoptată

Legea care acordă câte o zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19 a fost adoptată
Sursa: Pixabay

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de for decizional Legea care acordă câte o zi liberă plătită  persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19. Potrivit proiectului legislativ, ziua liberă este valabilă pentru fiecare doză de vaccin efectuată și nu este inclusă în perioada concediului de odihnă.

Zile libere pentru persoanele care se vaccinează

Au votat pentru proiectul legislativ 263 de deputați iar împotrivă s-au exprimat 30 de parlamentari. De asemenea, au fost înregistrate 4 abțineri.

Propunerea a fost respinsă de Senat, dar Camera Deputaților a fost for decizional pe acest proiect. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă. La rândul lor, elevii și studenții sunt scutiți în ziua vaccinării de frecventarea cursurilor.

Beneficiază de zile libere și unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.

Bilanțul campaniei de vaccinare

Proiectul legislativ a fost adoptat, în contextul în care se dorește accelerarea campaniei de vaccinare, ca urmare a răspândirii variantei Delta.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, joi, că toate cele patru vaccinuri folosite în România sunt la fel de eficiente în fața tulpinii Delta (indiene) a coroavirusului ca în fața celorlalte variante de SARS-CoV-2, condiția fiind ca schema de vaccinare să fie completă

Potrivit celor mai recente informații, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 8.916.725 de doze unui număr de 4.705.718 de persoane, dintre care 207.195 au primit o doză şi 4.498.523 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore au fost administrate 19.220 doze de vaccin, dintre care 14.049 – Pfizer, 4.189 – Johnson&Johnson, 557 – Moderna şi 425 – AstraZeneca, potrivit unei informări transmise de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe