Ludovic Orban, despre Hotărârea de Guvern privind certificatul verde COVID: Poate fi anulată. CCR spune că orice restrângere de drepturi se face doar prin lege

Ludovic Orban, despre Hotărârea de Guvern privind certificatul verde COVID: Poate fi anulată. CCR spune că orice restrângere de drepturi se face doar prin lege
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și liderul PNL, a declarat că Hotărârea de Guvern privind introducerea certificatului verde COVID poate fi anulată dacă este atacată în contencios. Acesta a amintit că deja există o decizie a Curții Constituționale conform căreia orice restrângere a drepturilor și libertăților poate fi făcută doar prin lege adoptată de Parlament. O opinie similară a avut și Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ludovic Orban, despre HG ce a introdus certificatul verde COVID

„Există o pronunţare a CCR, care spune că orice restrângere de drepturi trebuie să fie făcută doar prin lege adoptată de Parlament”, a declarat președintele PNL, la Europa FM.

În opinia lui Orban, Hotărârea de Guvern prin care a fost introdus certificatul verde COVID „poate fi anulată dacă e atacată în contencios şi o instanţă de contencios anulează actul respectiv”.

„Cred că poate fi transferată într-un proiect de lege şi noi ne angajăm să trecem foarte repede prin Parlament proiectul de Lege”, a mai afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate săptămâna trecută, în localitățile în care rata de infectare cu coronavirus e între 3 și 6 la mie, accesul la diverse evenimente, precum nunți și botezuri, și în diverse spații publice, precum restaurante și cinematografe, e condiționat de prezentarea certificatului verde COVID. De miercuri, în această situație e și Capitala. Certificatul digital atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau existenţa unui test negativ recent făcut.

Ultima oră