Ludovic Orban: Dacă Guvernul încetează boicotul, Kovesi ar putea deveni procuror-șef european

Ludovic Orban: Dacă Guvernul încetează boicotul, Kovesi ar putea deveni procuror-șef european

Ludovic Orban, președintele PNL, face apel la forțele politice din România să susțină candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, în contextul în care urmează să fie reluată procedura de negociere pentru ocuparea acestei funcții.

”În ciuda sabotajului guvernului, europarlamentarii PNL au reușit să convingă majoritatea din Parlamentul European să o susțină pe Laura Codruța Kovesi. După alegeri, se va relua procedura de negociere între Parlament și Consiliu. Cu un parlament proaspăt relegitimat prin vot democratic, forța sa de negociere va fi mult mai mare în fața unui Consiliu, care a luat decizia la nivel de reprezentanți.

De asemenea, conjunctura post-alegeri este mai favorabilă. Țările din est pot să revendice cu mai multă forță poziții importante la nivel european. Macron nu prea mai are argumente politice pentru a susține candidatura franceză. Dacă și guvernul român își încetează boicotul și dacă și celalalte forțe politice românești din Parlamentul European vin în sprijinul PNL, șansa României de a câștiga poziția de procuror șef va fi foarte mare”, a scris Ludovic Orban, pe Facebook.

Jean-Francois Bohnert, contracandidatul lui Kovesi, este favorit pentru șefia DNA-ului francez. Dacă Bohnert va fi numit în acea funcție, Kovesi va rămâne singurul candidat pentru postul de procuror-șef european.