Marcel Ciolacu, articol-manifest în Politico: Aderarea României la Schengen ar întări Europa, nu ar slăbi-o. Îi cer cancelarului austriac să facă lucrul corect și să inverseze decizia guvernului său

Marcel Ciolacu, articol-manifest în Politico: Aderarea României la Schengen ar întări Europa, nu ar slăbi-o. Îi cer cancelarului austriac să facă lucrul corect și să inverseze decizia guvernului său
Foto: Inquam Photos / George Călin

În timp ce lumea liberă este pusă la încercare de invazia Rusiei în Ucraina, aici în Europa, în lupta pentru democrație și reziliență, trebuie să căutăm mereu să întărim instituțiile democratice care ne țin în siguranță și puternici, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-un articol de opinie pentru Politico în care îi cere cancelarului austriac Karl Nehammer „să facă lucrul corect și să inverseze decizia guvernului său” în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

„Aderarea României la Schengen ar întări Europa, nu ar slăbi-o”, spune Marcel Ciolacu în Politico

„Acum este momentul în care trebuie să fim uniți – sau vom eșua singuri. Iar în această privință, o oportunitate esențială pentru colegii mei din Uniunea Europeană chiar acum este reformarea continuată și extinderea spațiului Schengen. Un Schengen în creștere poate uni și mai mult Europa atât la modul practic, cât și simbolic, poate avansa democrația, poate întări redresarea economică și poate spori securitatea noastră colectivă împotriva amenințărilor străine”, a explicat liderul social-democraților români.

Marcel Ciolacu l-a acuzat pe „cancelarul austriac Karl Nehammer a decis să mute Europa și securitatea noastră colectivă într-o direcție diferită”.

„Decizia imprudentă și prost definită a Austriei de a-i nega României accesul la spațiul Schengen ne slăbește nu numai regiunea, ci Europa ca întreg, în timp ce încurajează forțele alianiate împotriva noastră”, a continuat el.

„Surprinzător, această decizie dăunătoare vine într-un moment în care am fost cel mai încurajat de eforturile globale combinate pentru a asigura Ucrainei și poporului său eroic încă o dată viața liberă. Actele de solidaritate sunt profunde: angajmentul ferm al G7 și G20; coeziunea NATO avansată și extinderea cu Suedia și Finlanda; rolul instrumental jucat de Statele Unite; și conferința donatorilor pentru Ucraina găzduită de președintele francez Emmanuel Macron, la care au participat 46 de țări. Pe măsură ce lumea înfruntă nedreptatea agresiunii ruse, lista poate continua”, a adăugat președintele PSD.

„Până acum, ar fi trebuit să învățăm cu toții lecțiile istoriei, că dacă nu înfrunți astăzi un tiran, mâine vor fi în curtea casei tale. Iar poporul român cunoaște prea bine această realitate”, a subliniat Marcel Ciolacu.

„Invazia în Ucraina din 24 februarie a schimbat totul, iar pentru noi șocul a lovit aproape de casă. Având cea mai lungă frontieră cu Ucraina dintre toate statele UE și NATO, ne-am găsit brusc pe linia frontului din bătălia pentru democrație”, a explicat Ciolacu.

„Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care acum îl conduc, a adus România în NATO și UE la momentul potrivit. Ca economie strategică și hub de securitate cu câteva dintre cele mai vitale porturi de la Marea Neagră, România a știut că trebuie să acționeze ca scut în jurul Ucrainei. Era în joc însuși modul nostru democratic de viață, alături de valorile și aspirațiile comune cu ale prietenilor și vecinilor noștri din Europa. Și ne-am dovedit în măsură să îndeplinim această sarcină”, a mai spus președintele Camerei Deputaților, printre altele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)