Daniel Breaz primește critici din propriul partid. Marcel Ciolacu: Dacă ar consulta specialiștii, ar constata că nimeni nu e de acord cu măreața idee de a face un soi de struțo-cămilă a muzeelor bucureștene

Daniel Breaz primește critici din propriul partid. Marcel Ciolacu: Dacă ar consulta specialiștii, ar constata că nimeni nu e de acord cu măreața idee de a face un soi de struțo-cămilă a muzeelor bucureștene
Foto: inquam Photos / George Calin

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, critică intenția lui Daniel Breaz, ministrul Culturii și colegul său de partid, de a plasa Muzeul Holocaustului în curtea Muzeului Antipa.

Ciolacu subliniază că este extrem de important ca acest muzeu să fie construit. Ideea este bună, dar prost aplicată: abordarea ministrului Breaz ”tinde să nască pe nedrept sentimente contradictorii în societate la adresa comunității evreiești”.

Marcel Ciolacu mai susține că nu înțelege de ce colegul său de partid insistă cu ”această polemică păguboasă pentru statul român”.

”Înființarea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului este binevenită pentru a aduce un omagiu permanent și sincer tuturor celor care au suferit în acea perioadă întunecată și tristă a istoriei.

Este o idee generoasă, care corespunde necesarului de recunoaștere istorică a greșelilor din trecut. Este o idee bună, însă prost aplicată și gestionată. Și care tinde să nască pe nedrept sentimente contradictorii în societate la adresa comunității evreiești. Nu înțeleg de ce ministrul Culturii, Daniel Breaz, preferă să întrețină această polemică păguboasă pentru statul român și face tot felul de afirmații nepotrivite cu privire la acest subiect”, a scris președintele Camerei Deputaților, pe Facebook.

Marcel Ciolacu are și un sfat pentru colegul său de partid: ”Înainte de a mai ieși public, poate că ministrul Breaz ar trebui să se consulte cu specialiștii în domeniu, cu oamenii de cultură și cu reprezentanții comunității evreiești. Ar avea ”surpriza” să afle că nimeni nu este de acord cu măreața idee de a face un soi de struțo-cămilă a muzeelor bucureștene care să cuprindă patru muzee fără nicio legătură unul cu altul, printre care și acesta nou al Holocaustului. Cu atât mai puțin să îl pună în curte la Antipa”.

După ce Daniel Breaz a declarat, joi, că Executivul are în vedere, în continuare, înființarea Muzeului Holocaustului, evitând să precizeze unde anume va fi construit acesta, un comunicat ulterior al ministerului spune negru pe alb că viitorul muzeu va apărea pe terenul de la Antipa. (Detalii AICI)

Intenția a fost criticată și de Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești în Parlament. Vexler susține că intenția ministrului Daniel Breaz este lipsită de sens, ilogică și afectează într-un mod grav însăși ideea fundamentală care stă la baza înființării acestui Muzeu al Holocaustului. (Detalii AICI)