Marcel Ciolacu: „Împreună cu colegii mei din Parlament am început acest demers de a schimba taxa clawback”

Marcel Ciolacu: „Împreună cu colegii mei din Parlament am început acest demers de a schimba taxa clawback”

Liderul PSD a transmis că social – democrații din Parlament au început demersurile pentru schimbarea taxei clawback. Marcel Ciolacu susține că această decizie este favorabilă Ministerul Sănătății, dar și populației.

Astfel, prețurile finale ar urma să fie ținute sub control, iar liderul PSD spune că este un pas important și în combaterea creșterii tarifelor la medicamente generice.

Demers în Parlament pentru schimbarea taxei clawback

Marcel Ciolacu a transmis că o astfel de măsură vine în special în interesul populației și că este esențial ca prețul final să fie ținut sub control.

Împreună cu colegii mei din Parlament am început acest demers de a schimba taxa clawback. (…) Cred că e în interesul nostru şi al Ministerului Sănătăţii să încercăm să ţinem sub control preţul final, mai ales la medicamentele mai ieftine, la medicamentele generice.

Un pas foarte mare s-a făcut. Niciodată nu este suficient pentru a echilibra piaţa (…), mai ales că ne adresăm unor categorii sociale mai vulnerabile care nu îşi permit medicamente inovative, medicamente mai scumpe.

 Împreună ar trebui să ne aşezăm la masă, printr-un efort comun atât de la producător, cât şi pe lanţul de distribuţie, să încercăm să ţinem sub control atât efortul Casei de Sănătate, cât şi preţul la medicamente, ca efortul bugetar, până la urmă impactul bugetar negativ, normal, în momentul în care reduci din taxe, totuşi să se revadă cumva în bugetul Casei de Sănătate cu cheltuiala de compensare a acestor medicamente”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Ciolacu: Taxa clawback ar putea fi introducă la energie, în momente de criză

Președintele PSD susține că taxa clawback ar putea fi introdusă pentru energie, în momentele de criză.

Această taxă clawback e gheară, în momentul în care scapă lucrurile de sub control intervine statul, nu e inventată de noi.

Nu vă ascund că aş fi dorit, în momentele de criză, să fi introdus această taxă clawback la energie şi cred că ar fi fost mult mai eficientă şi s-ar fi calmat piaţa, astfel încât nu am fi avut aceste măriri la producător şi pe urmă mergând pe tot lanţul plata finală fiind întotdeauna la consumatorul final.

Sunt ferm convins că ne putem reaşeza la masă şi împreună cu Casa de Sănătate şi cu Ministerul de Finanţe, de această dată, pentru că aceste crize suprapuse pun o presiune majoră asupra bugetului, trebuie să găsim soluţiile atât eficiente economic, ca economia să funcţioneze, dar şi soluţiile sociale ca românii să treacă mai uşor peste această perioadă complicată. E o perioadă cu multe crize suprapuse”, a mai explicat Marcel Ciolacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe