UPDATE // Urmașa Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European a făcut o gafă de proporții: „Moldova este graniță cu Rusia” // Drept la replică al europarlamentarului Maria Gabriela Zoană (FOTO)

UPDATE // Urmașa Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European a făcut o gafă de proporții: Moldova este graniță cu Rusia // Drept la replică al europarlamentarului Maria Gabriela Zoană (FOTO)

UPDATE:În urma publicării articolului ”Urmașa Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European a făcut o gafă de proporții: «Moldova este graniță cu Rusia», europarlamentarul român Maria Gabriela Zoană a transmis un drept la replică pe care îl redăm, la finalul articolului.

Europarlamentarul român Maria Gabriela Zoană a făcut o greșeală imensă în cadrul dezbaterii de marți din plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Aceasta a încurcat vecinii Republicii Moldova, spunând că Rusia și această țară împart granița, scrie euractiv.ro.

„Moldova, și nu trebuie să uităm acest lucru, Moldova este graniță cu Rusia”, a spus Maria Zoană în timpul dezbaterii din Parlamentul European pe tema Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

DREPT LA REPLICĂ:

Rusia este de facto vecină a Republicii Moldova, nu de jure.

Argumente:

1. Rusia ocupă ilegal cu armata a 14-a Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.

2. Rusia atacă spațiul informațional zilnic al Republicii Moldova cu propagandă și dezinformare.

3. Rusia ocupă ilegal Crimeea și acum nu e numai vecin al Republicii Moldova (indirect prin ocuparea ilegală a regiunii transnistrene) dar a devenit si vecin direct al României pe platoul continental al Mării Negre.

1. Rusia ocupă ilegal, cu armata, a 14-a Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova:

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/22/adunarea-generala-a-onu-a-aprobat-proiectul-rezolutiei-privind-retragerea-trupelor-ruse-din-transnistria–132739

2. Propaganda rusă în Republica Moldova:

https://www.dw.com/ro/propaganda-rus%C4%83-%C3%AEn-spa%C8%9Biul-parteneriatului-estic-ca-la-ea-acas%C4%83/a-43101190

3. Rusia ca vecină a României la Marea Neagră:

https://m.adevarul.ro/news/eveniment/cum-rusia-atace-romania-1_539dcaaa0d133766a89a6c34/index.html

Am vorbit de situația de facto, NU de jure, prin cele trei argumente. Plus că la nivel regional Rusia este vecină indirect, chiar dacă nu există puncte de frontieră. În mod ironic granița nerecunoscută internațional de pe Nistru, din interiorul Republicii Moldova, e păzită de militari ruși care sunt parte a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS!

În final aș dori să îmi exprim speranța că veți aprecia susținerea acordului UE-Moldova și împreună vom susține parcursul european al Moldovei.