Marius Pașcan, mesaj pentru parlamentari: Proiectul PMP de reducere la 300 a numărului de aleși e ignorat de 2 ani. Să nu vă mire că românii își pierd tot mai mult încrederea în politicieni

Marius Pașcan, mesaj pentru parlamentari: Proiectul PMP de reducere la 300 a numărului de aleși e ignorat de 2 ani. Să nu vă mire că românii își pierd tot mai mult încrederea în politicieni
Foto: Marius Pașcan / Facebook

Deputatul Marius Pașcan, candidatul PMP la Primăria Târgu Mureș, a deplâns faptul că doar Partidul Mișcarea Populară a depus eforturi pentru a pune în aplicare rezultatul referendumului din 2009, când milioane de români s-au pronunțat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. La dezbaterea din Camera Deputaților pe proiectul de lege privind alegerile parlamentare, Pașcan le-a transmis aleșilor că, în aceste condiții, nu ar trebui să se mire că românii își pierd tot mai mult încrederea în politicieni.

Marius Pașcan, despre proiectul PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300

„În 2018, PMP a înregistrat un proiect legislativ privind reducerea numărului de parlamentari la 300, în acord cu rezultatele referendumului din 2009. Proiectul a fost respins în legislatura trecută de către majoritatea formată din PSD, ALDE și UDMR. Din păcate, votul de respingere a fost susținut și de PNL. Prin urmare, am redepus proiectul de lege în Parlament”, a declarat Marius Pașcan, în Camera Deputaților, acolo unde s-a dezbătut proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie.

Deputatul a amintit apoi că, pe lângă rezultatul referendumului din 2009, Partidul Mișcarea Populară a mai strâns peste 1,2 milioane de semnături de susținere a inițitivei privind reducerea numărului de aleși.

„Proiectul nostru de lege a fost adoptat tacit de Senat și credem că acum există oportunitatea de a fi adoptat. De doi ani nici acest nou proiect legislativ nu este luat în considerare. Păcat că voința românilor, care ar trebui să fie suverană pentru întreaga clasă politică, nu contează. Așa e bagatelizată și subminată importanța oricărui referendum.

Prin urmare, să nu vă mire dacă românii își pierd tot mai mult încrederea în politicieni. Păcat că se dezbate acest proiect de completare a legislației electorale, fără a se lua în calcul proiectul PMP privind reducerea numărului de parlamentari”, a mai declarat deputatul PMP Marius Pașcat, în Camera Deputaților.

Eugen Tomac: PMP e singurul partid care a depus un proiect de lege pentru reducerea numărului de parlamentari la 300

Pe 13 septembrie, chiar președintele PMP, Eugen Tomac, a subliniat cât de important este ca voința românilor, exprimată la referendumul din 2009, să fie respectată și implementată.

„Cât tupeu pot avea unii în viaţa politică să vină să mai ceară votul când noi, după 10 ani, tot avem un parlament de aproape 500 de parlamentari în condiţiile în care, în urmă cu 10 ani, aproape 10 milioane de români au ieşit la un referendum şi au spus că vor 300, nu aproape 500. (…)

Singurul partid din această ţară care a mers în Parlament cu un proiect de lege prin care am propus să reducem numărul de parlamentari de la aproape 500 la maxim 300 este PMP. (…) Sunt absolut convins că vom reuşi”, a declarat Eugen Tomac, la acea vreme.