„Mentalitatea se schimbă greu”. Reacția lui Alexandru Rafila, întrebat ce le va explica românilor dacă o nouă tragedie în spitale se va întâmpla în timpul posibilului său mandat de ministru al Sănătății (VIDEO)

„Mentalitatea se schimbă greu”. Reacția lui Alexandru Rafila, întrebat ce le va explica românilor dacă o nouă tragedie în spitale se va întâmpla în timpul posibilului său mandat de ministru al Sănătății (VIDEO)
Foto: Facebook @ Alexandru Rafila

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat duminică, pentru B1 TV, că, dincolo de faptul că spitalele sunt vechi și suprasolicitate, una dintre principalele cauze pentru care au loc tragedii precum incendiul de la Ploiești este aceea că nu sunt respectate procedurile. Rafila a spus că dacă va ajunge ministru al Sănătății, va încerca să schimbe anumite obiceiuri, deși admite că va fi destul de greu să modifice mentalitata oamenilor. Social-democratul a mai admis că schimbări majore nu se pot face peste noapte.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, despre cauzele incendiilor care izbucnesc în spitale

În contextul în care se speculează că va fi noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă e pregătit ca lumea să dea vina pe el, în cazul în care va mai izbucni un incendiu în vreun spital, așa cum și foștii miniștri Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu au fost blamați pentru tragediile din timpul mandatelor lor.

Dan Bucura: Cum veți explica românilor că nu sunteți dvs de vină?

Alexandru Rafila: „Știți care e problema legată de infrastructura spitalicească, dincolo de faptul că e veche și sunt multe deficiențe care nu pot fi rezolvate peste noapte? Eu îmi aduc aminte, și o să încercăm să regăsim aceste documente, că a fost un raport, de la finele anului, după accidentul de la Piatra Neamț. Un raport despre secțiie ATI din principalele spitale. Erau semnalate diverse deficiențe, nu știu dacă s-a rezolvat sau nu, dar cel puțin în mandatul lui Voiculescu (ministru trei luni și jumătate – n.m.) știu că n-a fost nicio preocupare în acest sens. Dar nu asta e important, important e că lucrul cel mai periculos, cred, e legat de obișnuință. Noi avem obișnuința să nu lucrăm după proceduri și lucrul ăsta e cel mai greu de schimbat, că mentalitatea e ceva care se schimbă greu. Sigur că eu sau alt coleg care va fi la Ministerul Sănătății va încerca să schimbe acest lucru, dar minuni peste noapte nu se pot face, în mod evident”.

Alexandru Rafila insistă pe respectarea procedurilor în spitale pentru evitarea tragediilor

Întrebat dacă va reuși să impună proceduri unor cadre medicale care deja sunt la limita epuizării, cu sute de pacienți în grijă, Rafila a răspuns: „Dvs credeți că accidentul de la Ploiești a fost legat de faptul că erau pacienți până peste cap? Am fost acolo, a fost o conjunctură legată de pacienți mai puțini complianți. Deci chiar mă îndoiesc… Nu pot să fac afirmații că e o anchetă în derulare”.

„În niște spitale care sunt suprasolictate, care n-au fost concepute pentru două tipuri de consum, curent și oxigen, există acest risc. Singura chestiune, pentru a diminua pericolul, e să găsim un sistem de ventilație permanentă a acestor saloane în care se concentrează oxigenul.

Aici discutăm de proceduri, trebuie să găsim o soluție ca să existe o persoană responsabilă care să monitorizeze acest lucru. În unele locuri va fi posibil, în altele mai puțin, dar depinde și de interesul pe care-l arată conducerea spitalului”, a mai declarat deputatul PSD Alexadru Rafila, pentru B1 TV.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)