Teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode a fost verificată, înainte de publicare, inclusiv de membrii Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Ministerul Educației refuză însă să spună cine au fost membrii CNATDCU care au dat undă verde pentru obținerea titlului de doctor de către Lucian Bode, în ciuda faptului că teza sa a fost plagiată, așa cum a constatat miercuri Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai.
Numele membrilor CNATDCU sunt secrete, potrivit legii, se arată într-un răspuns primit de Libertatea de la Ministerul Educației.
Ministerul transmite că numele membrilor CNATDCU care evaluează într-un an tezele de doctorat este public, nu însă și numele acelora care s-au ocupat de fiecare teză în parte.
„În ceea ce privește cererea de a indica evaluatorii dosarului domnului Lucian-Nicolae Bode, aceasta depășește cadrul legal. Potrivit art. 33, antereferit, rezultă fără echivoc că identitatea evaluatorilor este publică, fără a se indica însă identitatea persoanelor care au evaluat un anumit dosar. Astfel, prin interdicția de a asocia un evaluator cu un dosar se garantează independența comisiilor de evaluare și a obiectivității lucrărilor acestora, punându-le la adăpost de orice ingerințe și presiuni exterioare”, se arată în răspunsul ministerului.
Lucian Bode a obținut titlul de doctor în relații internaționale și studii de securitate în anul 2018, cu lucrarea „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, sub îndrumarea lui Adrian Ivan, actualul rector al Academiei SRI, în fața unei comisii formate din: prof. univ. Radu Carp (Universitatea din București), conf. univ. Adrian Basarabă (Universitatea de Vest), prof. univ. Dan Lazăr (Universitatea Babeș-Bolyai).
Ulterior susținerii tezei de doctorat, aceasta a intrat într-o nouă etapă, cea a validării de către CNATDCU. Mai precis, de Comisia de sociologie, ştiinţe politice şi administrative a CNATDCU, care au validat-o pe 11 iulie 2019, potrivit unei declarații chiar a lui Lucian Bode.
Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a anunțat că suspiciunile de plagiat formulate de jurnalista Emilia Șercan în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, se confirmă. Teza e profund viciată și s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, a mai transmis instituția de învățământ, într-un comunicat citat de jurnalistă pe Facebook. Totodată, UBB a mai anunțat că va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării, „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.