Ministerul Educației refuză să spună cine sunt membrii CNATDCU care au validat acum 4 ani teza de doctorat a lui Lucian Bode

Ministerul Educației refuză să spună cine sunt membrii CNATDCU care au validat acum 4 ani teza de doctorat a lui Lucian Bode
Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne. Foto: Inquam Photos / George Călin

Teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode a fost verificată, înainte de publicare, inclusiv de membrii Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

De ce nu putem afla numele membrilor CNATDCU în cazul plagiatului ministrului Bode

Ministerul Educației refuză însă să spună cine au fost membrii CNATDCU care au dat undă verde pentru obținerea titlului de doctor de către Lucian Bode, în ciuda faptului că teza sa a fost plagiată, așa cum a constatat miercuri Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai.

Numele membrilor CNATDCU sunt secrete, potrivit legii, se arată într-un răspuns primit de Libertatea de la Ministerul Educației.

Ministerul transmite că numele membrilor CNATDCU care evaluează într-un an tezele de doctorat este public, nu însă și numele acelora care s-au ocupat de fiecare teză în parte.

„În ceea ce privește cererea de a indica evaluatorii dosarului domnului Lucian-Nicolae Bode, aceasta depășește cadrul legal. Potrivit art. 33, antereferit, rezultă fără echivoc că identitatea evaluatorilor este publică, fără a se indica însă identitatea persoanelor care au evaluat un anumit dosar. Astfel, prin interdicția de a asocia un evaluator cu un dosar se garantează independența comisiilor de evaluare și a obiectivității lucrărilor acestora, punându-le la adăpost de orice ingerințe și presiuni exterioare”, se arată în răspunsul ministerului.

Lucian Bode a obținut titlul de doctor în relații internaționale și studii de securitate în anul 2018, cu lucrarea „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, sub îndrumarea lui Adrian Ivan, actualul rector al Academiei SRI, în fața unei comisii formate din: prof. univ. Radu Carp (Universitatea din București), conf. univ. Adrian Basarabă (Universitatea de Vest), prof. univ. Dan Lazăr (Universitatea Babeș-Bolyai).

Ulterior susținerii tezei de doctorat, aceasta a intrat într-o nouă etapă, cea a validării de către CNATDCU. Mai precis, de Comisia de sociologie, ştiinţe politice şi administrative a CNATDCU, care au validat-o pe 11 iulie 2019, potrivit unei declarații chiar a lui Lucian Bode.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a anunțat că suspiciunile de plagiat formulate de jurnalista Emilia Șercan în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, se confirmă. Teza e profund viciată și s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, a mai transmis instituția de învățământ, într-un comunicat citat de jurnalistă pe Facebook. Totodată, UBB a mai anunțat că va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării, „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)