Ministerul Justiţiei a dat un aviz negativ pentru proiectul Roşia Montană. Cu toate acestea, Guvernul l-a trimis în Parlament

Ministerul Justiţiei a dat un aviz negativ pentru proiectul Roşia Montană. Cu toate acestea, Guvernul l-a trimis în Parlament
Foto: ecomagazin.ro

Ministerul Justiţiei a dat aviz un negativ pentru proiectul Roşia Montană adoptat de Guvernul Ponta. Cu toate acestea, Guvernul a trimis legea spre aprobare către Parlament, săptămâna trecută.

Ministerul lui Robert Cazanciuc, finul lui Victor Ponta, a dat aviz negativ legii privind exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

În documentul înaintat ministrului Şova, se precizează că propunerea de a aproba un contract – acord de drept privat prin lege nu corespunde finalităţii constituţionale a acesteia, de a reglementa o manieră generală, informează Gândul.

În cele 18 pagini ale avizului negativ ce datează din 13 august 2013, se aminteşte de mai multe ori că, atât legea, cât şi acordul sunt neconstituţionale.

„Din această perspectivă, aprobarea unui contract-acord prin lege nu corespunde finalităţii constituţionale a însăţi activităţii de legiferare ca activitate prin care se exercită puterea de stat, dat fiind că scopul contractului-act individual vizează doar părţile şi interesele determinate ale acestora, în timp ce legea-act cu aplicabilitate eminamente generală-vizează societatea în general, reglementarea unei sfere cât mai largi de raporturi juridice în cadrul şi în interesul societăţii”, arată raportul de la Ministerul Justiţiei.

În plus, reprezentanţii ministerului arată că o mare parte din termenii cuprinşi în lege sunt definiţi imprecis şi/sau incorect, lăsând posibilitatea unor interpretări arbitrare.

„În ceea ce priveşte calificarea interesului public naţional ca fiind ‘deosebit’, apreciem că aceasta trebuie să fie reanalizată, deoarece nu face decât să genereze confuzie, respectiv, dacă pentru proiectele de interes naţional expropriator este statul, atunci pentru cele de interes ‘deosebit’ nu se mai poate determina cine este expropriatorul. Mai mult, această sintagmă nu este nici măcar consecvent utilizată în cadrul proiectului”, arată Ministerul Justiţiei.