Ministrul de Interne, Marcel Vela, după propunerile Jandarmeriei pentru protestele publice: ‘Nu sunt asumate de MAI. Să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale’

Ministrul de Interne, Marcel Vela, după propunerile Jandarmeriei pentru protestele publice: 'Nu sunt asumate de MAI. Să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale'
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, vineri, că a solicitat Jandarmeriei să retragă propunerile referitoare la adunările publice. Modificarea legii ar fi putut duce la interzicerea protestelor care „aduc atingere autorității”, cuma fost protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei din Capitală. Amintim că printre prevederi, se numără interdicția manifestanților de „a perturba” activitatea instituțiilor publice, de a defăima țara sau națiunea sau aceea de a scanda lozinci jignitoare ori vulgare, inclusiv pe rețelele sociale. Protestatarii riscă amenzi chiar și de 5.000 de lei.

Reacții după propunerile Jandarmeriei pentru protestele publice

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, vineri, că propunerile Jandarmeriei cu privire la reglementarea protestelor și a adunărilor publice nu sunt asumate nici de Ministerul de Interne, nici de Guvern. Mai mult, Vela a cerut Jandarmeriei să retragă de îndată acest proiect.

”Vreau să precizez că aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria Română nu are atribuţii de a iniţia proiecte de legi, iar proiectul expus nu este un document al MAI. Într-adevăr este un document de lucru iniţiat de parlamentari cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenţie atunci când s-au pus în dezbaterea participanţilor în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale”, a afirmat Marcel Vela vineri, în cadrul unei declaraţii de presă.

Ministrul de Interne a menţionat că va continua să militeze pentru dreptul la libera exprimare şi pentru libera opinie a ”oricărui cetăţean”.

De asemenea, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat, joi seară, la Digi24 că a vorbit cu șeful Jandarmeriei despre rezultatele dezbaterii pe care a avut-o șii-a transmis instituțional un punct de vedere„pe care dumnealui cred că l-a înțeles”.

De asemenea, fostul președinte CCR Augustin Zegrean a spus că ‘asta e dorința Jandarmeriei dintotdeauna’.

„Restrângerile libertăților pot să existe, cf. art. 53, dar restrângerea intervine în anumite condiții și una dintre ele este să intervină într-o societate democratică. Asta este dorința Jandarmeriei dintotdeauna, să aibă cât mai puțin de lucru la manifestații”,a spus Zegrean pentru sursa citată.

Jandarmeria a propus interzicerea protestelor care „aduc atingere autorității”

Jandarmeria a propus unele interdicţii, atât cu privire la locurile în care ar putea avea loc manifestările publice, cât şi în legătură cu modul în care ar urma să se desfăşoare aceste manifestări.

Ce propune documentul Jandarmeriei

Documentul întocmit de Jandarmerie are o serie de prevederi contorversate. Deșistatuează dreptul cetățenilor de a-și exprima liber opiniile prin manifestări publice, proiectul vrea să interzică „perturbarea activității normale a instituțiilor publice”.

Art. 5–(1) Sunt interzise manifestările publice prin care:

d) se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum șiceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publicecentrale sau locale.

De asemenea, dacă ar fi aprobat în această formă, manifestanții nu ar mai avea voie să-și acopere figurile cu măști sau eșarfe.

Art. 6– Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:

c) utilizarea mesajelor al caror conţinut încalcă normele de convieţuire socială, indiferent demodul sau mijloacele prin care se transmit;

h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedicaidentificarea.

Nici scandarea de lozinci sau mesaje cu caracter jignitor nu mai este permisă, în viziunea Jandarmeriei.

Art. 16–Participanţii la manifestarea publică sunt obligaţi:

c) să nu adreseze, afișeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgaredirect sau on-line, inclusiv prin rețelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură săaducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei.

În cazul în care încalcă regulile impuse de inițiator, manifestanții pot primi amenzi de la 1.000 de lei până la 5.000 de lei sau chiar 10.000 de lei.

Art. 26–Încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 6 constituie contravenţie şi se sancţioneazăcu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei sau cu prestarea a 50 – 300 ore de activități în folosul comunităţii, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fieconsiderate infracţiuni.