Ministrul Mediului, Tanczos Barna, despre seceta extremă din România: „Fără spălări de mașină, fără piscine umplute, fără udarea legumelor din curte. Sunt măsurile de prevenție pe care le luăm” (VIDEO)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, despre seceta extremă din România: Fără spălări de mașină, fără piscine umplute, fără udarea legumelor din curte. Sunt măsurile de prevenție pe care le luăm (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marți seara într-o intervenție în emisiunea Actualitatea moderată de Tudor Mușat că rezervele de apă sunt în scădere, prin urmare trebuie luate o serie de măsuri de prevenție:

Rezervele sunt în scădere nu pot spune acum că ar fi în pericol, dar trebuie să avem mare grijă de apa potabilă, este primul avertisment, primul semnal de alarmă pe care l-am tras acum două săptămâni când au apărut primele localități cu restricții în privința consumului de apă. Am spus că vine o perioadă cu temperaturi mai scăzute, cu puțin de precipitații, după care vin două săptămâni de caniculă.

Suntem în acest scenariu care poate să afecteze rezervele de apă, trebuie să avem mare grijă de ele, rațional, doar pentru consumul casnic, fără spălări de mașină în curte, fără piscine umplute, fără udarea legumelor din curte. Trebuie să avem grijă și de consătenii noștri, apa potabilă trebuie să ajungă pentru toți. Sunt măsurile de prevenție pe care le luăm”.

Acesta a spus care sunt regiunile cele mai afectate: „Sunt județele din Moldova care sunt cele care sunt cele mai afectate și câteva localități din zona de sud a țării.

E foarte greu să se refacă această rezervă în sol pentru o perioadă scurtă. Precipitațiile în această perioadă sunt sub mediile anuale. Inclusiv Dunărea este la o cotă scăzută”.

„Trebuie să avem grijă de apa potabilă care nu se poate reface de fiecare dată în funcție de consum. Cantitățile sunt setate pentru un consum normal și niciodată nu s-au calculat consumurile de apă pentru irigațiis au pentru alte scopuri în bazinele de captare sau rezervele de apă potabilă”.

Ministrul a mai spus că producția de energie la Hidroelectrica va fi mai mică decât anul trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”