Ministrul Pintea: Modalitatea de finanțare a spitalelor trebuie rediscutată – spitalele performante să fie premiate, iar cele ce nu-și fac treaba cum trebuie să fie penalizate

Ministrul Pintea: Modalitatea de finanțare a spitalelor trebuie rediscutată - spitalele performante să fie premiate, iar cele ce nu-și fac treaba cum trebuie să fie penalizate
Foto: Inquam Photos / George Calin

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, consideră că modalitatea de finanțare a spitalelor trebuie regândită, astfel încât unitățile medicale performante să fie premiate, iar cele care nu-și fac treaba cum trebuie să fie penalizate, potrivit Agerpres.

„Modalitatea de finanţare (n.r. – a spitalelor) trebuie rediscutată şi a apărut această dorinţă a noastră tocmai pentru a putea premia pe cei care îşi fac treaba şi a-i penaliza pe cei care nu obţin rezultatele aşteptate. Până la urmă, ne interesează pacientul şi dacă pentru pacient obţii rezultate vei fi finanţat corespunzător, dacă nu … Există discuţii şi există mai mulţi indicatori pe care o să îi luăm în considerare. Nu se pune problema nici a închiderii unor spitale, nici a lipsei finanţării, dar trebuie totuşi să scoatem în evidenţă pe cei care obţin rezultate puţine”, a spus, luni, Pintea.

Demnitarul a explicat că, în acest moment, sunt în discuţie indicatorii de rezultat după care s-ar putea face evaluarea.

„Sunt nişte indicatori pe care îi discutăm, indicatori de rezultat. Există: numărul de pacienţi trataţi într-o clinică, numărul de pacienţi care sunt amelioraţi, care sunt vindecaţi în funcţie de tratamentul administrat, numărul de pacienţi cuprinşi în programele naţionale”, a explicat Pintea.