Ministrul Radu Oprea: Nu cresc taxele și impozitele în 2024 / După digitalizarea ANAF, cred că e nevoie de impozitare progresivă, la pachet cu deduceri (VIDEO)

Ministrul Radu Oprea: Nu cresc taxele și impozitele în 2024 / După digitalizarea ANAF, cred că e nevoie de impozitare progresivă, la pachet cu deduceri (VIDEO)
Radu Oprea (PSD), ministrul Economiei. Sursa foto: Radu Oprea / Facebook

Radu Oprea (PSD), ministrul Economiei, a declarat marți, pentru B1 TV, că taxele și impozitele nu vor crește în 2024. Acesta a mai afirmat că, după digitalizarea ANAF, el ar opta pentru impozitarea progresivă, la pachet cu anumite deduceri.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Radu Oprea, reacție în contextul vizitei FMI în România

Întrebat de ce PSD-iștii tot dau de înțeles că nu fac voia FMI-ului de a crește taxele și impozitele, de parcă FMI ar fi cerut sau ar avea putere să ne ceară așa ceva, Radu Oprea a răspuns: „E o chestiune de dialog. Ei vin într-o misiune anuală, cum ne-au obișnuit, fac un raport în care emit niște opinii consultative. E un raport pe care-ți poți baza politicile publice dacă vezi că datele de acolo sunt corecte și pot duce într-o direcție bună. Dar e evident că am parcurs niște etape la finele anului trecut și că sunt declarații ale premierului Ciolacu, ale membrilor Guvernului, ale șefilor coaliției că în 2024 nu vom crește taxele și impozitele și eu dau credit acestor lucruri. Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate”.

Ce spune Oprea despre impozitarea progresivă

Ministrul PSD al Economiei a mai susținut că el este adeptul impozitării progresive, nu al cotei unice.

„Eu, ca social-democrat, cred în ideea aceasta (de impozitare progresivă), dar observ că în dicursul public lipsește partea de deduceri. Sigur, nu se poate acum, că ar trebui să avem digitalizarea ANAF, globalizarea venitului. Vorbim despre politici publice, despre a stimula anumite chestiuni, de exemplu natalitatea. Sigur că e mult mai simplu să vii cu un pachet de duceri fiscale, cum se întâmplă de exemplu în Germania, unde o familie cu copii la școală plătește mult mai puține taxe și impozite decât o persoană singură. Și atunci poți veni cu deduceri fiscale pentru a atinge obiectivele politicilor publice.

Cred că, din perspectiva aceasta, dacă vedem partea aceasta de impozitare progresivă împreună cu partea de deduceri, lucrurile vor căpăta mult mai multă coerență”, a mai declarat ministrul Radu Oprea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`