Restructurarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva va începe de sus în jos. Mircea Fechet spune că, în primul rând trebuie să plece, de la conducere, acei directori care au asistat „pasivi” la declinul regiei.
Ministrul Mediului nu este de acord cu concedierea pădurarilor în procesul de restructurare al Romsilva. Potrivit spuselor sale, în primul rând trebuie să plece din funcție acei directori care au contribuit la declinul regiei, în ultimele decenii.
Într-o intevenție la B1 TV, ministrul Mircea Fechet a declarat că a respins planul de restructurare pe care i l-a propus conducerea Romsilva. Propunerile nu l-au convins, a spus, că risipa va fi diminuată, air activitatea regiei va deveni profitabilă. Mircea Fechet a mai spus că nu acceptă planul de desființare a direcțiilor silvice, așa cum i-a fost prezentat.
„În această săptămână cei de la Romsilva au venit cu un așa zis plan de restructurare dar l-am respins din mai multe motive. Primul este legat de faptul că nu rezolvă situația pe fond a regiei. Nu am văzut nici o măsură concretă prin care să diminuăm risipa din RNP Romsilva. Este adevărat că au propus o reducere a numărului de direcții silvice, de la 41 la 30, însă uitându-ne pe situația financiară a anului 2024, și văzând că mai bine de jumătate din direcțiile silvice, un număr de 24, au înregistrat pierderi am decis să resping planul pentru că nu răspundea așteptărilor pe care le-am comunicat de săptămâna trecută”, a comentat ministrul Mediului în emisiunea Talk B1 cu Gabriela Mihai.
Ministrul Mircea Fechet a declarat că direcțiile silvice care au înregistrat pierderi nu mai pot funcționa în aceeași formulă. Aceasta pentru că ar trebui să accepte să producă noi pierderi, ceea ce nu este de dorit. În opinia sa, nu este acceptabil ca unele direcții să adminstreze 20.000 de hectare de pădure, iar altele 300.000 de hectare.
„Am spus că nu doresc ca nici o direcție silvică pe pierdere să-și continue activitatea în aceeași formulă pentru că nu mă pot aștepta decât la un nou exercițiu financiar negativ, ceea ce nu este de dorit. Nu mai vreau să am direcții silvice cu 20.000 de hectare de pădure, în timp ce altele să aibă peste 300.000 de hectare. Dacă vrei să te numești direcție și să fii director trebuie să administrezi o suprafață însemnată de pădure”, a explicat ministrul mediului.
Ministrul Mediului a subliniat că procesul de restructurare nu trebuie să înceapă cu pădurarii care asigură administrarea și paza pădurii. De asemenea, a precizat, nu dorește nici să reducă din cheltuielile acestora care le permite să-și facă treaba în condiții bune. Restructurarea se va face pornind de la directorii care au asistat la declinul regiei și care nu au făcut nimic pentru redresarea și profitabilizarea acesteia.
„La fel am spus că nu vreau să afectăm activitatea din teren. Nu vreau să lăsăm pădurarii fără echipament, fără carburant… Modul prin care aceștia își fac treaba, în sensul administrării pădurii, înseamnă și paza pădurii, în același timp. Nu sunt de acord să dăm afară pădurari Cred că mai întâi trebuie să plece acasă cei care se fac vinovați de management defectuos. Acei directori care de 20 de ani asistă pasivi la declinul RNP, trebuie să plece. Iar dacă nu va fi suficient și dacă nu vor fi reduceri suficiente putem să discutăm dacă va fi cazul să dăm afară și pădurari”, a mai spus Mircea Fechet.