Nicu Fălcoi, avizat negativ pentru MApN, se apără după ce USR a omis să treacă 2% pentru Apărare în programul de guvernare: „Nu mai trebuia prevăzută această cifră, e de la sine înțeles” (VIDEO)

Nicu Fălcoi, avizat negativ pentru MApN, se apără după ce USR a omis să treacă 2% pentru Apărare în programul de guvernare: „Nu mai trebuia prevăzută această cifră, e de la sine înțeles” (VIDEO)
Foto: Facebook @ Nicu Fălcoi

Nicu Fălcoi, propus de USR pentru Ministerul Apărării Naționale, susține că alocarea a 2% din PIB pentru Apărare este un lucru „de la sine înțeles” și nu mai trebuia prevăzută în programul de guvernare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum se apără Nicu Fălcoi după ce USR a omis să treacă 2% pentru Apărare în programul de guvernare

„Alocarea de 2%, care deși s-a tot zvonit că nu este cuprinsă în programul de guvernare, nu încape îndoială că ne-o asumăm, alocarea de 2% pentru bugetul Apărării și creionarea unui buget cât mai rapid imediat după votul de învestitură. (…) Pentru că în opinia noastră nu mai trebuie prevăzută această cifră, e de la sine înțeles, este lege în acest moment și este o înțelegere la care au achiesat toate partidele politice că România va aloca minim 2% pentru Apărare în anii următori. (…) Nu ne-a scăpat, dar în opinia noastră chiar nu trebuia să scriem 2% în acel program de guvernare. E de la sine înțeles că acel 2% există. Putem să discutăm în viitor poate și de o creștere a acestui procent. Asta nu înseamnă că acum este momentul de a discuta de o creștere a acestui procent, să ne înțelegem, dar într-un viitor”, a declarat Nicu Fălcoi, marți, după ce a fost avizat negativ la audierile din comisia de specialitate.

Deputatul USR susține că niciun guvern din 2016 și până în prezent nu a cheltuit 2% pentru Apărare, deși toate au prevăzut această alocare.

„Vreau să vă mai spun ceva. Guvernele din 2016 și până acum, toate guvernele care au fost la conducerea României, au pus această cifră de 2% în buget și au trâmbițat-o pe toate canelele. Niciodată până acum, dar niciodată până acum, execuția bugetară nu a fost de 2% pe Armată. Promisiunea pe care am făcut-o noi și angajamentul nostru în fața partenerilor din NATO nu este să alocăm 2%, este să cheltuim 2% pentru Apărare, or până acum lucrul acesta nu s-a întâmplat. Chiar și atunci când execuția bugetară s-a apropiat de cifra de 2%, au fost făcute niște plăți pe ultima sută ca nu cumva să rămână prea mulți sau la un moment dat au fost dați banii înapoi la bugetul național și tot așa”, a adăugat Nicu Fălcoi.

Urmăriți B1TV.ro și pe