Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia aparține Curții de Apel București și nu e definitivă (VIDEO)

Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia aparține Curții de Apel București și nu e definitivă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Judecătorii Curții de Apel București au decis, luni, arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău, fost lider cu greutate în PSD, acum vicepreședinte al Curții de Conturi, informează B1 TV. Hotărârea instanței nu e definitivă și poate fi contestată de avocații lui Bădălău.

Amintim că, duminică, acesta a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență și dare de mită în formă continuată.

Ce acuzații îi aduc procurorii DNA lui Niculae Bădălău

Bădălău este acuzat că i-ar fi dat mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu, în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

„În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind ”Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii, în ordonanţă.

Pe 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă.

Pe 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi afacerist, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din banii promiși.

USR a depus în Parlament cerere de revocare a lui Bădălău de la Curtea de Conturi

USR a anunțat, tot luni, că a depus în Parlament cererea de revocare a lui Niculae Bădălău din funcția pe care o deține la Curtea de Conturi.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului, a explicat pentru B1 TV că acest lucru se poate face chiar azi. Totuși, el nu e optimist că se va întâmpla asta: „Bădălău poate fi istorie de la Courtea de Conturi dacă PSD și PNL chiar vor asta. Eu, însă, nu cred că vor că am văzut că sunt niște mincinoști, ani de zile și-au acoperit corupții și hoții din partide”.

La rândul său, Cătălin Drulă, președintele USR, a amintit cum a ajuns Bădălău la conducerea Curții de Conturi: „Nicolae Bădălau a fost recompensat cu funcția de la Curtea de Conturi după ce nu a mai prins un loc pe listele PSD de la alegerile parlamentare pentru că a jignit de mai multe ori românii din diaspora. Nu avea nicio recomandare pentru a ajunge la Curtea de Conturi. Din contră: în 1988 a fost condamnat pentru furt și ulterior a fost cercetat în mai multe dosare DIICOT și DNA”.
Niculae Bădălău a fost subprefect, apoi prefect de Giurgiu, deputat PSD, apoi senator PSD. De asemenea, acesta a fost și ministru al Economiei în Guvernul Dăncilă. În vara lui 2018, el a fost implicat într-un scandal de proporții, după ce a fost surprins dansând la o petrecere pe o manea în care solistul cânta „Să vină Diaspora, că noi ne p***m pe ea”.
Urmăriți B1TV.ro și pe