Klaus Iohannis: Odată depășit pragul de trei infectări la mia de locuitori este evidentă necesitatea instituirii unor noi măsuri restrictive. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile (VIDEO)

Klaus Iohannis: Odată depășit pragul de trei infectări la mia de locuitori este evidentă necesitatea instituirii unor noi măsuri restrictive. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile (VIDEO)
foto: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, luni, la ora 18.00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Intervenția președintelui Iohannis vine pe fondul agravării situației generate de pandemia de coronavirus în România. Bilanțul cazurilor noi a continuat să crească îngrijorător, cele mai multe probleme fiind întâlnite la secțiile ATI. De asemenea, în București rata de incidență a depasit 3 la mia de locuitori, iar scenariul roșu intră în vigoare pentru școli și grădinițe.

Iată principalele declarații ale președintelui:

-Am participat astăzi la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia în format videoconferință. Inițiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră. Obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale – așa numitul proiect BRUA și trecerea la implementarea fazei a doua.

În domeniul transportului, am ținut să subliniez importanța deosebită din punct de vedere economic și strategic a liniei de cale ferată numită Rail2Sea, care leagă porturile Constanța și Gdansk, precum și a traseului rutier transeuropean Via Carpatia.

Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și, de aceea, pe lângă resursele financiare provenite din Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, ar trebui utilizate fonduri guvernamentale, fonduri europene, precum și fondurile anunțate de Statele Unite ale Americii.

Despre situația epidemiologică:Din nefericire, așa cum se întâmplă peste tot în Europa,și noi ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de cazuri de infectare. Capitala a depășit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureștiul în scenariul roșu. Odată depășit acest prag este evidentă necesitatea instituirii unor noi măsuri restrictive.

-Deși am văzut zilnic creșterea numărului de cazuri, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită. Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.

-Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19 este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar ele au obligația de a-i respecta. Asta înseamnă comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp atunci când sunt necesare restricții. Presiunea pe spitale și pe secțiile de ATI a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm decisiv.În primăvara acestui an, prin eforturi mari am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună.

– Dacă ar trebui ca și în București să se impună rămânerea oamenilor în case într-un anumit interval sau închiderea restaurantelor: Situația la care s-a ajuns impune măsuri suplimentare în București. Astăzi s-a decis trecerea la școala online, retsurantele în interior vor fi închise, purtatul măștii în locurile publice va fi obligatoriu. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare, dar după cum ne-au spus specialiștii, acum aceste măsuri care au fost decise sunt cele necesare.

– Ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare în contextul în care președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea că dorește ca partidele să fie invitate la consultări la Cotroceni: Alegerile au fost stabilite conform legii și vor avea loc în 6 decembrie.

– Despre participarea la Summit-ul Consiliului European, unde președintele Parlamentului European avertiza că bugetul și fondul de redresare sunt blocate. Când ar urma să primim primii bani europeni? – Aceste chestiuni au fost discutate la Bruxelles. În momentul de față, negocierile merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții pentru deblocare. Ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri europene. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în anul 2021 vom intra pe noul buget și vom putea folosi acești bani europeni.

– Dacă prefectul Capitalei ar trebui să demisioneze sau să fie demis: Asta rămâne de văzut, dar lucrurile nu pot continua așa. Oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie luați în serios și să primească toate informațiile în timp util ca să se poată pregăti pentru scenariu. Astfel de lucruri trebuie prevenite și faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile atunci când se ajunge la un anumit nivel aduce cu sine și obligația de a informa în timp util populația despre ce este posibil să se întâmple peste câtreva zile.

– Despre situația din învățământ: Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, și evident și școlile. Este o situație nemaiîntâlnită și este clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Și autoritățile, șinoi, și eu învățăm din mers însă nu cred că e cazul să exagerăm cu aceste evaluări că totul este haotic. Nu totul este haotic. În majoritatea școlilor lucrurile sunt ordonate, bine planificate, dar există excepții și ele trebuie corectate.

– Dacă România ar putea apela la sprijin european în contextul deficitul de medici și asistente: Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte bine. Le mulțumesc și acum. Avem chiar acum o promoție de medici tineri care sunt interesați să intre direct în prima linie și sunt convins că în viitorul apropiat vom avea un număr de medici tineri care se vor implica și în aceste secții. Eu cred că putem să gestionăm situația în continuare. Acum câteva luni, medici de la noi au mers în altă parte și au ajutat acolo și au făcut o impresie foarte bună.

– De ce nu s-a impus mai devreme obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice: Pentru că asta a fost recomandarea experților și specialiștilor în domeniu.

– Despre situația tabletelor pentru elevi. Cine e vinovat de lipsurile existente: Guvernul lucrează la aceste chestiuni, în fiecare zi mai apare câte un progres, lucrurile se vor rezolva. Această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Vă amintesc că atunci când a apărut la noi pandemia, rezervele României în acest domeniu au fost zero, așa le-a lăsat guvernul PSD. De atunci, noi gestionăm pandemia și, în paralel, toate domeniile unde ar fi trebuit să existe o rezervă. În domeniul învățământului s-a început destul de devreme cu procedurile de achiziții, din varii motive, ele nu au fost duse la final în timpul prevăzut, dar ele se continuă și lucrurile se vor ameliora.

– De când a început anul școlar, sunt elevi care nu au acces în continuare la educație pentru că nu au tablete, internet și nici măcar curent electric. Cine ar trebuie să fie responsabil astfel încât la finalul anului școlar să fierecuperată această lună pierdută? – În această perioadă, nu cred că e cazul să căutăm vinovați, trebuie să căutăm soluții. Noi vorbim de o catastrofă, nu de niște detalii administrative și ceea ce facem este să prevenim să apară o generație pierdută. Pentru acei copii care nu au acces se caută soluții pentru fiecare în parte. Problema e imensă și conține mult mai multe fațete decât chestiunea că într-o școală sau în alta poate încă nu toți elevii au primit materialul pentru a participa în rând cu ceilalți pe online. Îmi doresc foarte mult ca până la sfârșitul anului școlar să putem să spunem că am reușit să dotăm școlile, că elevii au acces la școala online și să constatăm că pandemia este de domeniul trecutului.

– Dacă e de acord cu declarația premierului, conform căruia petrecerile sunt principala cauză a creșterii numărului de cazuri: Cu siguranță aceste petreceri, în special nunțile mai mari, botezurile cu un număr important de presoane, unde nu s-a respectat purtatul măștii și distanțarea, au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.

– Dacă este de părere că se impune o reformă a Curții Constituționale în ceea ce privește componența CCR sau o reformă mai largă: Acum, trebuie să ne ocupăm prima dată de legile justiției care trebuie reparate. Asta e etapa în care ne aflăm acum. Am putut să vedem cu toții că e nevoie de o modernizare a Constituției. Am avut situații care nu au avut soluții constituționale simple, unele nu au avut deloc. Vă amintesc de alegerile anticipate care ar fifost foarte bune pentru a intra cu un Guvern și un Parlament nou în această etapă. Cu siguranță, când Constituția va fi modernizată, este nevoie și de o modernizare a capitolului care se referă la CCR.

– Cum comentează faptul că la conducerea Romgaz au fost numiți oameni care nu au legătură cu domeniul energiei: Mă voi informa la Guvern și veți primi un răspuns prin Biroul de presă.

– Dacă are informații că se discută la nivel european ca România să piardă bani europeni dacă se majorează pensiile cu 40% și dacă există posibilitatea ca România să fie retrogradată de agențiile de rating: Da, riscul există. Toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute, la o acțiune bugetară responsabilă. În condițiile în care criza economică este un fapt, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut, este evident că anumite cheltuieli trebuie făcute, de exemplu, cele pentru susținerea spitalelor, medicilor, pentru tablete pentru elevi, dar multe cheltuieli pot fi amânate până când se îmbunătățește situația. Asta se așteaptă de la noi. Dacă nu va fi așa, cu siguranță vom intra într-o procedură specială care implică un rating în scădere și, pe de altă parte, Comisia citește deja cu foarte mare atenție tratatele ca să vadă în ce zonă putem fi încadrați și trași la răspundere.

– Dacă ar fi nevoie să se reunească mai repede Comitetele de urgență, adică imediat după stabilirea ratei de incidență: Este vorba de câteva zile. A fost foarte ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul 3. Sigur, trebuie așteptat calculul, dar a fost evident că numărul de infectări va crește și atunci autoritățile locale au obligația din timp să meargă la o conferință și să explice: «vedeți că e posibil peste o săptămână, să intrăm în scenariul trei, atunci vom purta mască și elevii vor sta acasă, deci pregătiți-vă». Ceva la modul acesta, nimic sofisticat, nimic ultraștiințific, ci comunicări de bun simț. Oamenii au dreptul să fie informați din timp că se vor lua măsuri care le afectează viața.

– PNL a oferit un loc eligibil pentru Viorel Ilie, fost ministru în guvernul PSD. Dacă mai e credibil mesajul său anti-PSD dacă PNL promovează astfel de personaje: Mesajul meu a fost mesajul politicianului și președintelui României, Klaus Iohannis, și a rămas același, nu mi-am schimbat opinia. V-am promis că s-a cam terminat cu racolarea și s-a terminat. Nu au mai existat racolări, cooperări și ăsta este un fapt. Am spus, am avertizat, lucrurile s-au oprit atunci când a fost nevoie. Mai departe, cu siguranță veți putea să aflați de la PNLîn detaliu cum s-au făcut listele, listele s-au făcut cu oameni din PNL.

-Dacă are informații că evenimentele de la Iași ar putea fi parte a unui război hibrid menit să decredibilizeze și să destabilizeze România ca țară parteneră a SUA și gazdă a scutului de la Deveselu: Nu cred că face parte dintr-un război hibrid dacă credincioșii au vrut să participe la un eveniment religios. Toți trebuiau să participe în condițiile stabilite de guvern, cu mască, cu distanțare, iar autoritățile trebuie să impună respectarea măsurilor iar cine nu respectă va fi amendat. Așa trebuie să se întâmple. Dacă au fost punctual alte abordări atunci, cu siguranță, sunt persoane care vor trebui trase la răspundere.

– Despre faptul DSP nu a raportat nicio infecție nosocomială la decesele pacienților cu COVID-19 și Guvernul raportează mai puține infecții nozocomiale decât guvernul Ponta: Despre infecțiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătății, după care putem să vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire, dar de la ce am avut la zero e cale lungă și voi cere o explicație pentru asta.

-Franța a cerut limitarea dependenței de armamentul american. România achiziționează armament din SUA. Dacă Franța va avea o poziție distantă față de NATO, cum va reuși România să echilibreze angajamentele comunitare și parteneriatul strategic cu SUA? – România are un parteneriat strategic foarte puternic cu Statele Unite ale Americii. În același timp, România alocă 2% din PIB pentru apărare. Pe de altă parte, da, sunt actori în Europa care doresc să se construiască o strategie a UE și sunt perfect de acord că este un lucru bun, însă abordările europene și abărdările NATO trebuie să se completeze reciproc, nu să se înlocuiască reciproc. Pentru mine, primul și cel mai important lucru este siguranța României.

Conferinta de presă a președintelui Klaus Iohannis

Președintelea afirmat, într-oconferință de presăsusținută săptămâna trecută căGuvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei, astfel că, acum, nu este nevoie de stare de urgență.

„Comparația cu alte țări este mai complicată, fiindcă nu există o definție universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgență. Ceea ce declară alte state din zona noastră sau, mă rog, din Spania este mai degrabă similar cu ce se numește la noi starea de alertă. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor restricțiilor și măsurilor care sunt necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru această stare de alertă și de când această lege – care a fost tergiversată la vremea respectivă de PSD în Parlament, probabil vă amintiți – specială, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea epidemiei, gestionarea pandemiei, deci nu este nevoie acum de stare de urgență. Dacă – Doamne, Ferește! – ajungem în situația să nu mai fie suficiente măsurile posibile prin legea care descrie starea de alertă și trebuie să impunem alte restricții ale libertăților, atunci este de evaluat dacă se introduce local, regional sau național – nu cred că va fi cazul – starea de urgență. În măsura în care experții noștri, medicii noștri vor veni cu aceste solicitări, le vom discuta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe