PSD: Am atacat în instanță măsura restrângerii disproporționate a participării la mitinguri (DOCUMENT)

PSD: Am atacat în instanță măsura restrângerii disproporționate a participării la mitinguri (DOCUMENT)
Foto: Facebook @ Marcel Ciolacu

PSD a anunțat că a depus, luni, la Curtea de Apel București, o cerere în anulare împotriva prevederilor din Hotărârile de Guvern nr. 730/2021 și nr. 795/2021, prin care numărul participanților la mitingurile de protest sau orice alte demonstrații în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane.

PSD a anunțat că „a atacat în instanță măsura restrângerii disproporționate a participării la mitinguri”

Conform comunicatului transmis marți de PSD, în cerere se menționează faptul că, „dacă situația epidemiologică concretă permite relaxarea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție, este disproporționată limitarea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane”.

Social-democrații susțin că, astfel, printre măsurile necesare prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul „include și restricții destinate celor care i-ar contesta activitatea politică”.

Potrivit PSD, faptul că, spre deosebire de mitinguri și demonstrații, în cazul evenimentelor culturale participarea este condiționată de vaccinare sau test PCR, nu justifică restrângerea dreptului la întrunire, atât timp cât, conform informațiilor oficiale, nu există date științifice cu privire la transmiterea sau netransmiterea virusului de către persoanele vaccinate.

„«În acest sens, chiar pe site-ul oficial al Guvernului României – vaccinare-covid.gov.ro – se menționează că „datele despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare». În afară de argumentele de mai sus, în cererea în anulare depusă de PSD se face referire și la o serie de vicii de formă ale celor două hotărâri de guvern, cum ar fi lipsa unei evaluări de impact a măsurilor propuse, lipsa studiilor și analizelor științifice cu privire la efectele sociale și politice sau absența unei motivări detaliate care să respecte normele de tehnică legislativă”, mai spune PSD.