Raluca Turcan speră ca Legea pensiilor să fie gata la finalul anului viitor. La sfârșitul lui 2023, românii își vor putea accesa dosarul de pensie în format electronic

Raluca Turcan speră ca Legea pensiilor să fie gata la finalul anului viitor. La sfârșitul lui 2023, românii își vor putea accesa dosarul de pensie în format electronic
Foto: Raluca Turcan / Facebook

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că România va avea o nouă lege a pensiilor până la finele anului viitor și că, până la sfârșitul lui 2023, fiecare persoană își va putea accesa propriu dosar de pensie în format electronic.

Raluca Turcan, despre reforma în sistemul de pensii

„Legea Pensiilor, cu recalcularea pensiilor, va fi gata, eu sper, la finalul anului 2022. Așa ne-am asumat în PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență)”, a declarat Turcan, pentru Digi24.

Prin acest Plan sunt alocate 100 de milioane pentru digitalizarea sistemului de pensii, îmbunătățirea echipamentelor și suplimentarea numărului de angajaților care să se ocupe de acest proces.

Ministrul speră ca, până la finalul anului 2023, fiecare român să aibă acces oricând la propriul dosar electronic și să vadă cât mai mai are de muncit și de ce pensie ar putea să beneficieze.

„Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. (…) Formula de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung, astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor. Ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a mai susținut că stagiul minim de cotizare va rămâne 15 ani, iar cei care primesc pensia minimă socială trebuie să cotizeze această perioadă de timp.

De asemenea, vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală – 65 de ani.

Comisia Europeană spune că avem un sistem de pensii dezechilibrat și neechitabil

Miercuri, Guvernul a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență trimis Comisiei Europene.

„Recomandarea de țară a Comisiei Europene, care se face an de an despre pensii este că avem un sistem dezechilibrat financiar și neechitabil.

Asta înseamnă că e un sistem în care luăm mult mai mulți bani din fondul de pensii decât băgăm, asta înseamnă că e dezechiibrat. Anul trecut am luat 16 miliarde de lei, anul acesta 17 miliarde. Nu poți să spui comisiei că bate câmpii, că nu bate câmpii, așa e, dezechilibrat.
Și că este neechitabil. Ce înseamnă asta? Că nu este OK ca 4 milioane de oameni să aibă pensia medie de 1600 de lei și câteva mii de oameni să aibă pensia medie de 9000 de lei. Asta e neechitabil”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru B1 TV.