Remaniere marca Tudose: Penalii PSD pleacă, penalii ALDE rămân în Guvern

Remaniere marca Tudose: Penalii PSD pleacă, penalii ALDE rămân în Guvern
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Viorel Ilie rămâne în funcția de Ministru pentru Relația cu Parlamentul. ALDE a fost ferm pe poziție și a transmis partenerilor de coaliție că nu renunță la acesta, chiar dacă este vizat de procurorii DNA.

Rovana Plumb (PSD) și Sevil Shhaideh (PSD), vizate de procurori în dosarul ”Belina”, au plecat din Guvern, dar Viorel Ilie nu va face același lucru, fapt pe care președintele ALDE l-a anunțat încă de joi. Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că nu i se pare normal ca un politician să renunțe la o funcței de ministru doar pentru că este acuzat de DNA, dat fiind că recentele dezvăluiri ale unor foști oameni din ”Sistem” au arătat că procurorii comit și abuzuri. DNA nu poate face Guvernul după cum îi convine, iar acuzațiile acesteia trebuie atent analizate, a insistat Tăriceanu joi.

”Aici, punctul de vedere al ALDE este foarte clar: au apărut atât de multe dovezi care dovedesc (sic!) abuzurile colaboratorilor doamnei Kovesi, încât ne întrebăm care mai e respectul pentru lege și pentru Constituție al acestei instituții.DNAși-a pierdut toată credibilitatea. Toate acuzațiile pe care le lansează trebuie analizate cu multă atenție. Nu putem accepta caDNAsă facă Guvernul României cum îi convine!”, a declaratTăriceanu.

Pe 25 august,DNAa cerut Senatului să aprobe începerea urmăririi penale a lui Ilie pentru instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Faptele au legătură cu organizarea unui concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție.

"Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale și față de Ilie Viorel are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiatministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant", precizaDNA.

SolicitareaDNAa fostrespinsă de Senat, forul condus chiar de către Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, Tăriceanu a invocat acest vot, dat de Senatul condus chiar de el, pentru a argumenta decizia de a-l susține pe Viorel Ilie.

Tags: